Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
18/10/2019

Solarfields trots op prestatie TDSR

Top Dutch finisht als vierde in Solar Challenge

Top Dutch Solar Racing is als vierde gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team dat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Friesland College bestaat, reed ruim 3000 km van Darwin naar Adelaide in krap vijf dagen. Eerste werd het Belgische team van de KU Leuven.

Top Dutch Solar Racing deed voor het eerst mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. In twee jaar tijd ontwikkelde en bouwde het team de Green Lightning. Een vierde plaats is dan ook een prachtig resultaat. Teammanager Jeroen Brattinga: ‘Van de 26 teams die aan de start stonden, zijn wij als vierde over de eindstreep gekomen. Dat is een mooi resultaat voor het hele team.’

Pole position

Het team begon goed aan de Challenge. Doordat Top Dutch Solar Racing de kwalificatieronde op het circuit won, mocht het team starten op pole position. De zonneauto, genaamd Green Lightning, was de eerste zonneauto die Darwin uit reed en begon aan de Challenge.

Tegenslag

‘We hebben er bijna vijf dagen over gedaan, om van Darwin naar Adelaide te rijden. Dit viel nog niet mee: op de tweede dag hadden we een tegenslag. We moesten een stop maken omdat de accu te heet werd, waardoor we niet meer konden opladen. Dit heeft ons een aantal posities gekost. Op de vierde dag kregen we te maken met hele harde wind, dat was zwaar voor de drivers van de zonneauto.’

Dat het een hevige Challenge was, blijkt ook uit de algemene resultaten. Solar Team Twente viel gisteren al uit en het Vattenfall Solar Team van de TU Delft, dat op kop lag, vloog vandaag onverwacht in brand en moest uit de Challenge stappen. Jeroen Brattinga: ‘Dat is natuurlijk vreselijk en ook al is het een race, dit wens je geen enkel team toe. Gelukkig zijn hun drivers en de andere teamleden ongedeerd.’

Adelaide

Op het moment dat Top Dutch Solar Racing over de finish ging, was er veel publiek. Van Aussies tot Nederlanders die er toevallig op vakantie zijn tot rasechte fans van de zonneauto’s. ‘Dat doet wel wat met je, hier hebben we ruim twee jaar naartoe gewerkt. Ik ben ontzettend trots op het team’, aldus Jeroen Brattinga.

Eindklassement

Eerste werd het Belgische team van de KU Leuven, tweede de Japanse Tokai University en derde het team van de University uit Michigan. De overige 17 zonneauto’s zijn op dit moment nog niet over de finish.


Lees verder

Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer
Persbericht Biedplichtcontract Enexis
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact