Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
19/11/2020

Startsein voor bouw van solar carport op parkeerterreinen Lowlands

Solarfields -producent van duurzame energie- en MOJO -organisator van grootschalige evenementen- zijn officieel gestart met de bouwwerkzaamheden van ’s werelds grootste solar carport. De starthandeling vond in een klein gezelschap plaats en bestond uit de symbolische overhandiging van het eerste zonnepaneel.

Starthandeling

Vanochtend om 11.00 uur hebben de betrokken partijen gezamenlijk een handtekening geplaatst op het eerste (bifacial) zonnepaneel, waarmee de bouw officieel van start is gegaan. In verband met de geldende coronamaatregelen, is de starthandeling zonder publiek uitgevoerd.

Ton van Amerongen, wethouder Duurzaamheid van gemeente Dronten is enthousiast over de aanleg van de solar carport in zijn gemeente: ‘Wij zijn er trots op dat de grootste solar carport ter wereld in Biddinghuizen wordt geplaatst. Wij ontvangen hier evenementen met tienduizenden bezoekers, het is mooi om hen te inspireren door opwekking van duurzame energie en parkeren op grootse wijze toe te passen.’ 

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, licht toe: “We zijn erg verheugd en trots dat ondanks de door het coronavirus ingewikkelde situatie en het niet doorgaan van Lowlands afgelopen zomer, de bouw van de grootse solar carport wereldwijd vandaag op onze parkeerterreinen van start gaat.  

Als festivalorganisatie willen we bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en we hopen op die manier ook een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om -hoe klein dan ook- hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld.  Ongeveer 13 jaar geleden zijn we gaan onderzoeken hoe we onze bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.” 

Jelmer Pijlman, directeur Solarfields, geeft aan: “Wij zijn continu op zoek naar innovatieve oplossingen om samen stappen te zetten naar een duurzaam Nederland. Deze solar carport is een geweldig voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik en innovatief op vele onderdelen. Zo maken we gebruik van bifacial zonnepanelen en gaat er geen parkeerruimte verloren aan de constructie.  De afgelopen jaren hebben we met ons team achter de schermen enorm hard gewerkt om de grootste carport ter wereld te ontwikkelen. We zijn dankbaar voor de steun van overheden en zijn trots dat de bouw nu daadwerkelijk begint.”  

Hoe komt het terrein eruit te zien?

Via onderstaande video laten we zien hoe de parkeerterreinen van Lowlands er in mei 2021 uit komen te zien:

Bifacial zonnepanelen

De zonnepanelen die gebruikt worden voor deze grootschalige solar carport, zijn bijzonder. De cellen in deze panelen hebben de eigenschappen om aan beide zijden licht om te zetten naar energie. Het licht wat door de grond gereflecteerd wordt, kan hierdoor ook benut worden. Dit betekent dat de energieopbrengst hierdoor hoger zal zijn dan bij het gebruik van reguliere panelen.  

Grootste duurzame parkeerterrein 

De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat straks zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 festivalweekenden per jaar. De solar carport wordt in mei 2021 operationeel en blijft permanent op deze locatie staan. 

Solarfields

Solarfields is een producent van duurzame energie en realiseert zonne-energie systemen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van grootschalige grondgebonden zonneparken. Solarfields realiseert zonneprojecten op verschillende type locaties zoals grond, daken, voormalig vuilstortlocaties en parkeerplaatsen. Allemaal met het doel Nederland verder te verduurzamen en in 2030 schone energie te leveren aan 1 miljoen huishoudens.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact