Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
16/02/2023

Verder kijken dan de gebaande paden: op bezoek bij zonthermiepark Dorkwerd

De provincie Groningen is samen met haar gemeenten druk bezig met verduurzaming. Dit doen ze niet alleen maar door het duurzaam opwekken van elektriciteit met windmolens en zonnepanelen, maar ook met warmte. Hiermee wil de provincie, naast de energietransitie, ook de warmtetransitie versnellen. Oftewel, het aardgas vrij maken van dorpen en wijken.

 

De werkgroep warmte van RES Groningen en het Warmte Transitiecentrum Groningen organiseerden daarom een dag voor en met Groningen gemeenten en transitiepartners in het kader van de warmtetransitie. Deze dag, de Groninger Warmtetransitiedag: “Van het padje”, was speciaal georganiseerd voor gemeenten en mensen die voor de gemeente aan warmte projecten werken.

Tijdens deze dag kwamen twee groepen op even bezoek bij het zonthermiepark in Dorkwerd, een samenwerkingsproject van K3, TVP Solar, Warmtestad en Solarfields. Bij het zonwarmtepark werd vanuit Solarfields een korte presentatie gegeven voor project director Emile Janssens.

Warmtetransitie dag “Van het padje”

Een van de initiatiefnemers van deze dag is Anna Pek, adviseur energietransitie bij Witteveen+Bos en Adviseur Participatie bij Warmte Tranisitiecentrum Groningen. In haar rol adviseert zij Groninger gemeenten over de warmtetransitie. “De warmtetransitie dag “Van het padje” hebben we georganiseerd voor de mensen die aan warmte projecten werken. Denk hierbij aan gemeenten, transitiepartners, maatschappelijke organisaties, natuur- en milieufederaties en Groninger dorpen. Deze dag stond in het teken van netwerken en kennisdeling. Zo kunnen partijen elkaar leren kennen en natuurlijk ook van elkaar leren.”

“Het thema van de warmtetransitie dag was “van het padje”. Tijdens deze dag wilden we samen met de mensen uit de sector verder kijken dan de gebaande paden. We gingen dieper in op de vraag: wat is er nodig om onze transitiedoelen te halen, buiten hetgeen wat we al kennen. Vandaar dat wij ook graag op bezoek wilden bij het zonthermiepark in Dorkwerd.”

Zonthermiepark in Dorkwerd

Het zonthermiepark in Dorkwerd is het grootste zonwarmtepark in Nederland en het derde van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van 12 hectare en gaat duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet. De zonnewarmte van het park is genoeg voor 25 procent van alle warmte die de ruim 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Het innovatieve project wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, vlakbij Groningen.

Op bezoek bij het zonthermiepark

Voor de warmtetransitie dag was een heel dagprogramma gemaakt. Een deel daarvan was een bezoek aan zonthermiepark Dorkwerd. Daar gaf project director Emile Janssens van Solarfields een presentatie over het park. “Het was heel bijzonder om meer te weten te komen over zonthermie; hoe het precies werkt en hoe uniek het eigenlijk is. Daarnaast is een zonthermiepark met deze omvang heel bijzonder. Ook het buffervat is megagroot! Het park is een mooie samenwerking tussen verschillende partijen. Dat is ook wat het een mooi project maakt”, aldus Anna.

Een uitdaging

Binnen de energie- en warmtetransitie liggen er verschillende uitdagingen. Als adviseur binnen de energietransitie heeft Anna ook te maken met deze uitdagingen. “Wat mij betreft is een van de grootste uitdagingen van het moment dat we de energie- en warmtetransitie moeten versnellen. Maar daarvoor moet je mensen meekrijgen. Daarom denk ik dat er nog meer en beter ingezet moet worden op participatie.”

Hoe werkt een zonthermiepark?

Bij het zonthermiepark in Dorkwerd worden er 24.000 zonnepanelen geplaatst. Deze collectoren vangen het zonlicht op en zetten het om in warmte. De warmte wordt opgeslagen in een buffertank en naar het warmtenet geleid.

Het warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee de warmte door middel van warm water naar de gebouwen en woningen wordt vervoerd. Met dit warme water worden woningen en gebouwen verwarmd en kan het warme water ook gebruikt worden om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor Gronings gas. Het is een innovatieve energieoplossing dat makkelijk te gebruiken is en waar veel huishoudens tegelijk gebruik van kunnen maken.

Een uniek project

Het zonthermiepark in Dorkwerd is een groot en bijzonder project. Maar wat maakt het nu zo uniek? Het verschil met een normaal zonnepark is dat er bij een zonthermiepark geen elektriciteit, maar warmte wordt opgewekt. In plaats van kabels, loopt er water langs de zonnecollectoren. Op een hete dag warmt dit water op tot zo’n 85 graden Celsius. Met een speciale vacuümtechniek in de collectoren wordt het mogelijk gemaakt om efficiënt hoge temperaturen te produceren.

Wil je meer weten over de warmtetransitie of ben je geïnteresseerd in een rondleiding op dit zonthermiepark? Neem contact met ons op voor een afspraak. Wij kunnen je helpen en alles vertellen over de mogelijkheden voor zonneparken op land of zonnedaken, warmte, waterstof, opslag en hoe je slim gebruik maakt van het energienet.


Lees verder

Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact