Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
17/01/2023

Wat levert mijn pand mét zonnepanelen op?

Eigenaren van een bedrijfspand vragen zich vaak af of hun pand meer waard wordt met een zonnestroominstallatie op dak. Ook vragen over de verkoopbaarheid van een pand met een zonnedak worden regelmatig gesteld.

Faris Musakadic is Business Developer Rooftop bij Solarfields en vertelt hier meer over. “Wanneer je een zonnestroominstallatie wilt aanschaffen, is de mate van verzekerbaarheid een van de eerste zaken waar je op moet letten. Want wanneer je het pand wil verkopen, is dat een vraag die je direct kunt verwachten van een eventuele koper of aankoopmakelaar.”

Scope 12 keuring voor het zonnedak

“Speciaal hiervoor is de zogenoemde Scope 12 keuring in het leven geroepen,” vertelt Faris. “Steeds meer verzekeraars stellen deze uitgebreide keuring dan ook verplicht. De Scope 12 keuring bestaat uit een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De EBI is een eenmalige, uitgebreide inspectie en bestaat uit een visuele controle, metingen, tests en een rapportage. De PI moet iedere vijf jaar uitgevoerd worden. Tijdens deze inspectie beoordeelt de inspecteur vooral de huidige staat van de installatie.”

Hoge kwaliteitsstandaard

De zonnestroominstallatie moet een goede kwaliteit hebben en veilig zijn. Faris vertelt: “Wij werken met vaste EPC-partijen, die leveren turnkey (direct te gebruiken) installaties op die aan alle normen voldoen. Denk aan zonnepanelen die in het hoogste (Tier 1) segment vallen qua kwaliteit en rendement en een veiligheidssysteem hebben van omvormers van hoge kwaliteit met bijvoorbeeld vlamboogdetectie. Dat houdt in dat als er ergens kortsluiting wordt geconstateerd, de hele installatie direct wordt afgesloten.”

Voorstel: opstalrecht ‘duurzaam’

Wie is eigenlijk de eigenaar van de zonnepanelen op het dak? Dat is lang niet altijd de eigenaar van het gebouw. Het kost in de praktijk best veel tijd en geld om uit te zoeken hoe dat zit.

“Om dit type eigendom te onderscheiden van andere opstalrechten, is er nu een voorstel voor het invoeren van opstalrecht ‘duurzaam’ in behandeling bij het Kadaster Zaken”, vertelt Faris. “Opstalrecht ‘duurzaam’ moet het veel gemakkelijker maken om te bepalen welke installatie van welke partij is. Daar heeft een verkopende partij straks ook baat bij.”

Mooie inkomstenbron

Wanneer Solarfields een zonnedak ontwikkelt en een opstalrecht vestigt, dan is Solarfields ook echt eigenaar. “De ondernemer verhuurt zijn dak aan ons zodat wij daarop een zonnestroominstallatie kunnen plaatsen. Dat is voor de ondernemer een hele mooie inkomstenbron.”

“Wanneer de ondernemer het pand wil verkopen dan is het mooi om bij de nieuwe eigenaar aan te geven: kijk, Solarfields huurt dit pand nog 15 jaar, dat levert je jaarlijks 7.500 euro op. Dat kun je één op één verrekenen met de financiering van het hele gebouw”, aldus Faris.

Verplicht zonnepanelen op dak

Wie kiest voor een zonnestroominstallatie op het dak gaat voor een toekomstbestendig pand met een aantrekkelijk energielabel. De trend is dat er steeds meer eisen aan daken worden gesteld. Vanaf 2025 is het zelfs zo dat veel panden verplicht een zonnedak moeten hebben.

Faris: “Minister Jetten van Klimaat en Energie wil bij een dak grootte vanaf 250 m2 een zonnestroominstallatie gaan verplichten. Een extra goede reden om nu al na te denken over de mogelijkheden om een zonnestroominstallatie te plaatsen. Natuurlijk word je dan ook onafhankelijk van het energienet. Daarbij zijn je eigen opgewekte kilowatturen natuurlijk vele malen goedkoper dan alles wat je moet inkopen.”

Seinen op groen

“Wil je over een jaar of tien als eigenaar van een bedrijfspand met een zonnedak je pand verkopen? Dan kan het goed zijn dat een andere ondernemer, die de boot heeft gemist, veel geld over heeft om jouw gebouw over te nemen. Met de overname van een pand kunnen ze in een klap aan de dan geldende, strenge eisen voldoen. Kom dus nu in actie, want inmiddels staan alle seinen op groen voor zonnedakeigenaren”, aldus Faris.

Ben je benieuwd wat de zon samen met jouw dak kan opleveren? Doe hier de Quickscan.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact