Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
12/08/2020

Wethouder Freek Buijtelaar en gedeputeerde Tjisse Stelpstra leggen eerste paneel grootste Nederlandse zonnepark

Groningen, 12 augustus 2020 – Avitec en Solarfields zijn in maart begonnen met de bouw van zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen. Na 5 maanden heien en alle installaties gereed maken, werd vandaag het eerste paneel, van in totaal 300.000 panelen, gelegd door wethouder Freek Buijtelaar van gemeente Borger-Odoorn en gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe. Verwachting is dat het zonnepark vanaf december stroom levert aan ruim 35.000 huishoudens op jaarbasis.

Unieke dubbelfunctie

In december wordt zonnepark Vloeivelden Hollandia volledig aangesloten op het net waarna het officieel het grootste operationele zonnepark in Nederland met 120 MW en een ruimtebeslag van 100 hectare is. Dit gezamenlijke project van Avitec, Avebe en Solarfields kent een volledige dubbelfunctie. Naast het zonnepark worden de percelen ook gebruikt voor de opslag van (afal)water van de aardappelmeelfabriek Avebe. De percelen, welke als zonnepark worden ingericht, waren reeds in gebruik als waterbassins voor de aardappelmeelfabriek. Overtollige grond vanuit het productieproces van Avebe (tarragrond) wordt rondom het zonnepark verwerkt in een landschappelijke grondwal. Hiermee is Avebe voor ruim 10 jaar gegarandeerd van een duurzame herbestemming van tarragrond. Dit resulteert in een enorme beperking van transportkilometers en uitstoot van CO2 en NOx.

Oplossing netcapaciteit

Voor de beperkte netcapaciteit is ook een innovatieve oplossing bedacht middels een aansluiting op het lokaal Gesloten Distributie Systeem van de aardappelmeelfabriek Avebe. Met deze oplossing wordt de bestaande infrastructuur en netcapaciteit optimaal benut.  De garanties van oorsprong (GVO’s) vanuit het zonnepark zorgen voor verdere verduurzaming van lokale bedrijven als Avebe en Avitec infra & milieu.

Onderzoek energieopslag

Naast het produceren van energie, wordt dit zonnepark ook gebruikt voor onderzoek naar energieopslag door hbo- en wo-studenten. In een eerste studie onderzoeken studenten de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opgeslagen water (onder de zonnepanelen) van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp. In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit. Hiermee wordt het elektriciteitsnet evenwichtiger belast en is er in de nachtelijke uren beschikking over “zonnestroom”.

Nauwe betrokkenheid lokale omgeving

Het park is gerealiseerd in nauwe samenwerking en betrokkenheid met de lokale omgeving. Dit heeft ertoe geleid dat er geen zienswijzen zijn ingediend. Zo konden omwonenden financieel participeren en mede-eigenaar worden van het park. De nauwe betrokkenheid bleek ook uit de hoge opkomst bij de rondleiding tijdens de bouw van dit project. Ruim 40 buurtbewoners hebben in juli een rondleiding over het park gekregen.


Lees verder

Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer
Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact