Zonnedak
Zonnedak 4 min. leestijd

Zonnedak voor agrariërs

Kennisbank Zonnedak voor agrariërs

Momenteel zijn veel daken van stallen en agrarische bedrijven nog onbenut. Zonde, want deze daken zijn erg geschikt voor het plaatsen van een zonnedak. Maak gebruik van de onbenutte ruimte door te investeren in een zonnedak. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt, kosten bespaard en draag je een steentje bij aan een duurzame wereld! We nemen je mee in een aantal relevante punten op het gebied van het investeren in een zonnedak.


Waarom een zonnedak voor agrariërs?

Als agrarisch bedrijf verbruik je veel energie, bijvoorbeeld voor apparatuur, lampen in de stallen, melkmachines en ga zomaar door. Het gebruik van reguliere energie is niet alleen duur, het is ook schadelijk voor het milieu. Door de overstap te maken naar een zonnedak, en dus op groene energie, draag je bij aan een positieve verandering van het klimaat: jij doet wat je kunt om een duurzaam klimaat te creëren. Klimaatverandering zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden. Lange periodes van droogte en zware regenval hebben invloed op de bodemcondities en ziektedruk in de bodem. Een belangrijke reden om een stap te zetten naar duurzaam en verantwoord boeren.

Het gebruik van daken van bijvoorbeeld stallen of kassen om zonnepanelen op te plaatsen is een slimme keuze. Op die manier hoef je geen beschikbare grond in te leveren en benut je de ruimte die anders onbenut zou blijven. Dit is niet alleen gunstig voor de verduurzaming van je bedrijf, maar ook voor je portemonnee, omdat je geen kosten hoeft te maken voor de aanschaf van een nieuwe stuk grond of het vrijstellen van grond voor zonnepanelen.

Novar Novar
”Zelfvoorzienend zijn, vind ik belangrijk. Ook in mijn energiebehoefte”
Jarno Schroten | Melkveehouder, Dalfsen
Novar Novar

Energie voor de omgeving

Zonnedaken op kassen of stallen wekken veel energie op. In de meeste gevallen is dit meer dan het eigen verbruik. Het is mogelijk om je omgeving te helpen voorzien van zonne-energie. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen, maar willen wel graag overgaan op een schone energievorm. Als agrariër kun jij helpen om dit mogelijk te maken.

Energiebesparende maatregelen populair onder boeren

Tegenwoordig zijn boeren steeds meer aan het verduurzamen. Hierbij is de verplichting tot het registreren van energiebesparende maatregelen (2017) een belangrijke factor geweest. Ruim 45% van de agrariërs wekt zelf energie op, terwijl dit in 2010 nog maar 10% was. We zien dus steeds meer dat boeren gaan investeren in duurzame energie.

Wat zijn de opbrengsten van een zonnedak?

Zonnedaken leveren veel op voor agrariërs, zeker op grote schaal zijn zonnepanelen zeer rendabel: op jaarbasis bespaart een boer gemiddeld €820. Daarbij is het zonnedak is op verschillende manieren in te richten en te gebruiken. Dit heeft ook invloed op de hoogte van de opbrengsten. Wil je weten hoeveel het jou oplevert? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan nemen we het samen door.

Verhuren van je dak

Eén van de mogelijkheden voor het realiseren van een zonnedak is het verhuren van je dak aan Novar (mits jouw dak groter is dan 3.000 m2). Op deze manier heb jij geen gedoe rondom het realiseren van de financiering, installeren en beheren van het zonnedak. Wij regelen alles en staan 24/7 voor je klaar. Bovendien ontvang je een jaarlijkse vergoeding voor het zonnedak op jouw terrein!

Wetten en regels rondom verduurzaming

Om ook boeren tegemoet te kunnen komen en het proces van verduurzaming toegankelijker te maken, is de SDE++-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) in het leven geroepen. De overheid heeft deze subsidie beschikbaar gemaakt, zodat het aantrekkelijker wordt om versneld de stap naar duurzaamheid te zetten. Door middel van een toetsing wordt bepaald of jij ook recht hebt op deze subsidie. Het aanvragen van de SDE++ subsidie is echter niet eenvoudig. Er wordt namelijk enorm veel informatie gevraagd. Novar helpt je daar graag bij. Wil je meer weten over de SDE subsidie? Kijk dan ook eens op onze pagina over SDE++ subsidie.

Ruim 25% van de partijen die recht hebben op deze subsidie, maken hier geen nog gebruik van. De kans is dus zeker aanwezig dat ook jij hier aanspraak op kunt maken!

(Brand)veiligheid van een agrarisch zonnedak

Er bestaan veel vragen rondom zonnedaken. Deze hebben onder meer te maken met brandveiligheid, en daarmee ook de veiligheid van de dieren die zich in de stal, onder de zonnepanelen bevinden. We leggen graag aan je uit hoe wij ervoor zorgen dat jij zo veilig mogelijk kunt profiteren van een zonnedak.

Gratis dak check

Voordat we starten met de bouw van een zonnedak, wordt er eerst een dakcheck uitgevoerd door onze professionals. Mocht het dak niet voldoen aan de gestelde eisen, dan wordt de dakconstructie grondig bekeken door onze experts om te kijken wat wel mogelijk is. Eerder mogen en kunnen we niet van start gaan met de bouw van het zonnedak.

Jaarlijkse controle en onderhoud

Onze dakexperts voeren jaarlijks een volledige dakcontrole uit. Hierbij worden de zonnepanelen en overige onderdelen uitvoerig gecontroleerd en vervangen waar nodig.

Detectieappratuur

Het zonnedak wordt voorzien van allerlei meetapparatuur, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om mogelijke problemen vroegtijdig op te merken. Denk hierbij aan brandmelders, vlamboogdetectie maar ook een app waarin je de voortgang van je metingen bij kunt houden. Hierdoor kunnen we 24/7 de prestaties van het zonnedak monitoren. En zien we iets afwijkends? Dan komen we langs om het te controleren.

Onderhoud en preventie zijn de sleutel tot een veilig zonnedak. Novar ondersteunt hier graag bij en zorgt dat jij, als agrariër, veilig overstapt naar duurzame energie! Ga voor duurzame energie waarbij je zelf een bijdrage kunt leveren aan een duurzame wereld. Novar helpt je graag bij het realiseren hiervan! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnedak 4 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 4 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 4 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Zonnedak 4 min. leestijd
Verzeker je vastgoedwaarde voor de toekomst en handel nu.

Een update over de huidige wet- en regelgeving voor jouw vastgoed. Zodat jij niet meer achter de feiten aanloopt en…

Naar kennisbank