Nieuws
Blog 31/08/2023

De rol van opslag

Ons energiesysteem van vraag naar aanbod gestuurd

Nederland staat voor de grote opgave om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En dat zorgt direct voor nieuwe uitdagingen. Zo moet bijvoorbeeld ons energiesysteem opnieuw worden ingericht. In dit artikel lees je welke rol de opslag van energie daarbij speelt.

Nieuw energiesysteem


Ons huidige energiesysteem is gemaakt voor het transporteren van energie uit steenkool, olie en aardgas. Maar dat verandert. Want om in 2050 in Nederland klimaatneutraal te zijn, maken we steeds meer gebruik van schoon en duurzaam opgewekt energie. Zoals zonne- en windenergie of het gebruik van aardwarmte. En dat vraagt om een andere manier van energietransport.

Ons energienet wordt binnenstebuiten gekeerd. Van een paar grote centrales, gaan we naar een heel netwerk van kleinere, duurzame energiesystemen die onderling met elkaar verbonden zijn. Een netwerk waar we niet in ‘hokjes’ van gas, elektra of warmte denken. Maar een netwerk waarin opwek, conversie, opslag en levering van energie samenkomt.

Van vraag naar aanbod


Ons energienet is vraag gestuurd: zodra jij het lichtknopje in de gang indrukt of je verwarming wat hoger zet, gaat het net voor jou aan de slag. Jij vraagt, het net geeft. Met de komst van duurzame bronnen zoals zonne-energie is er opeens een nieuwe speler op de markt, namelijk ‘aanbod’. Zon en wind is er namelijk ook wel eens als we het niet nodig hebben.

De komst van lokale wind- en zonneparken brengt daardoor momenten van energie-overschotten met zich mee. Maar ook periodes waarin de productie van duurzame energie onvoldoende is voor de vraag. Daarom zijn er technieken nodig om de overschotten tijdelijk op te slaan zodat die op andere momenten kan worden gebruikt.

De rol van opslag


We kennen allemaal de vorm van opslag waarbij je elektriciteit in een batterij stopt en er later weer uithaalt. Maar dit is niet de enige vorm. Het is ook mogelijk om duurzaam opgewekte elektriciteit op te slaan en deze energie op een later moment om te zetten in warmte of waterstof. 

 

Elektriciteit

De inzet van een batterij is vaak een hele mooie koppelkans bij duurzame projecten. Zo hebben we bij zonnepark Bontepolder een 5 MW batterij aangesloten. De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet.

“Door de plaatsing van de batterij kunnen we het energiesysteem op verschillende manieren ondersteunen. De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen,” vertelt Gerke Schaap | Project Manager Storage, Novar.
Gerke Schaap

Warmte

Een andere vorm van opslag, is warmte. In het buitenland is thermische opslag een veel gebruikte techniek. In Nederland nog nauwelijks. Daarom bouwen we op dit moment aan het grootste zonthermiepark van Nederland. Zonthermie is een innovatieve manier om duurzame energie op te wekken, waarbij zonnecollectoren zonlicht omzetten in warmte, waarmee water wordt verhit. Dat verwarmde water wordt vervolgens opgeslagen om bijvoorbeeld in de winter huizen in de omgeving mee te verwarmen.

“Een veel gestelde vraag is hoe het park werkt als de zon niet schijnt of als het winter is. Daarvoor werken we met een buffervat van twintig meter hoog, waarin 6000 kubieke meter water aan warmtevoorraad kan worden opgeslagen”, legt Emile Janssens uit | Project Director, Novar.
Emile Janssens

Waterstof

Een innovatieve techniek die een enorme vlucht neemt, is het omzetten van duurzame energie in waterstof. Ook hier liggen mooie koppelkansen. Bij zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen wordt een elektrolyser ontwikkelt die de overtollige stroom omzet in groene waterstof. Die op een later moment als brandstof kan worden ingezet voor de lokale energietransitie. 

“Een voordeel van de combinatie van waterstof en zon, is dat het zonnepark en de elektrolyser gebruikmaken van éénzelfde netaansluiting. Zo kan er kostenefficiënt een opslagmogelijkheid voor duurzame energie worden gecreëerd. Het net wordt op deze manier efficiënt benut.” Jan Martijn Buruma, | Director Storage, Grid & Infra, Novar.
Jan Martijn Buruma

Efficiënt gebruiken


Elektrificatie, geothermie en andere vormen van duurzame energie, nemen dus in rap tempo toe. De infrastructuur van ons netwerk moet meegroeien, van kabels tot transformatorstations. Maar met alleen oude-bekende aanpassingen zijn we er nog niet. Om de klimaatdoelen in 2050 te halen, moeten we slimmer gebruik gaan maken van ons huidige netwerk. En dat kan door middel van energieopslag. 

Benieuwd wat opslag van energie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees verder

Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Persbericht Biedplichtcontract Enexis
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact