Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
28/10/2022

Energiefestival 2022: samen kijken naar oplossingen

Vorige week donderdag was Solarfields samen met andere professionals uit de energiesector aanwezig op het Energiefestival in ’s-Hertogenbosch. Project developer Wieger van der Spek sprak daar over multifunctioneel ruimtegebruik bij het realiseren van zonnesystemen. Lees hier meer over multifunctioneel ruimtegebruik en de ervaringen van Wieger op het Energiefestival. 

Brabant staat aan, jij ook? 

De aftrap van het energiefestival begint om negen uur met een toffe show. Een man danst en beweegt mee met de visuele presentatie achter zich. Alles heeft te maken met het verduurzamen van Nederland met onder andere groene energie. En dat is ook precies waar het deze dag om draait.  

Na een energieke opening staat de zaal zeker aan. De wordt de dag gestart met dagvoorzitter Tom Vaessen en Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van Energie, Circulaire economie en Milieu. Zij leggen nogmaals uit waar deze dag om draait: samen met andere energieprofessionals kijken naar kansen en uitdagingen in de energietransitie. En vooral, samen zoeken naar de oplossingen.  

Solarfields en het Energiefestival 

Samen met tientallen andere professionals in de energiesector was Solarfields aanwezig op het Energiefestival. Project developer Wieger geeft in de middag een interactieve presentatie over multifunctioneel ruimtegebruik, maar waarom? “In Nederland willen we verduurzamen, maar dat moet niet ten koste gaan van duurzame grond. In de toekomst wordt er vanuit de overheid meer gestuurd op multifunctioneel ruimtegebruik in combinatie met zonnesystemen. Daarom moet er nu meer bewustzijn gecreëerd worden over multifunctioneel ruimtegebruik. Ook moet duidelijk worden waar we naar moeten kijken als oplossing. Met de huidige technische ontwikkelingen is er al veel mogelijk. Denk aan meebewegende zonnepanelen in combinatie met landbouw of zon doorlatende panelen in combinatie met dieren en natuur. Nu is het alleen nog een kwestie van doen.” 

Wat is multifunctioneel ruimtegebruik? 

Multifunctioneel ruimtegebruik betekent dat je kijkt naar mogelijkheden om een ruimte zo in te richten dat het meervoudig te gebruiken is. In Nederland is het inzetten van multifunctioneel ruimtegebruik van grote waarde. Omdat we met veel mensen op een klein stukje land leven, is het belangrijk om ruimte zo succesvol mogelijk in te zetten. Wieger is het daar mee eens. “Multifunctioneel ruimtegebruik betekent voor mij dat je kijkt naar lokale koppelkansen in de breedste zin van het woord. Hoe kunnen we grond op meerdere manieren gebruiken? Kijk waar je zonnesystemen slim kunt combineren met zaken zoals waterberging, parkeren, natuur en/of landbouw. Zo maken we projecten zinvol.” 

Toch is het niet altijd even makkelijk. Bij het realiseren van een zonnesysteem zijn er veel stakeholders waar je rekening mee moet houden en een sluitende business case maken is moeilijk. Multifunctioneel ruimtegebruik is daardoor complex, maar tegelijkertijd liggen de kansen voor het oprapen. 

Het gesprek aangaan 

Dit is ook precies waar de presentatie van Wieger over gaat. Voor de dag heeft hij een interactieve presentatie gemaakt waarbij het publiek actief meedoet door op stellingen te stemmen. In de presentatie worden voorbeelden gegeven van multifunctioneel ruimtegebruik. De vraag die telkens gesteld wordt is: is dit multifunctioneel ruimtegebruik of niet? “Door deze vraag te stellen en verschillende voorbeelden te laten zien, wilde ik het gesprek aangaan met het publiek. Wanneer is iets multifunctioneel ruimtegebruik en wanneer niet? Er is geen eenduidige oplossing voor multifunctioneel ruimtegebruik en daar wil ik bewustwording voor creëren. Het realiseren van zonnesystemen heeft alles te maken met het kijken naar koppelkansen. Er is veel meer mogelijk dan alleen het realiseren van een zonnepark.” 

Aan het begin van de presentatie zijn de participanten nog wat terughoudend, maar op een gegeven moment laait de discussie op. “Dit is waar ik op hoopte. Met mensen het gesprek aangaan en van elkaar leren. Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we anders naar oplossingen kijken. Wat mensen eerst geen multifunctioneel ruimtegebruik vonden, vinden ze dat later wel of begrijpen ze de ideeën beter.” 

Daadkrachtig keuzes maken en vooruitkijken 

“Ik kan wel zeggen dat het bezoeken van het Energiefestival voor mij en mijn collega’s een succes was! Mijn collega’s en ik hebben goede gesprekken gehad met andere professionals, contact gegevens uitgedeeld en van elkaar geleerd. Uiteindelijk is dit ook waar de dag om draait: face-to-face met andere professionals praten over de ontwikkelingen en gedachtes in het energielandschap. Met als doel om samen vooruit te kijken en denken in oplossingen en niet blijven hangen in oude gewoontes of gedachtes” 

“Nog iets wat me is bijgebleven van het Energiefestival is een uitspraak van spreker Herman Molenaar. Tijdens zijn presentatie uitte hij zijn zorgen over de klimaatverandering met de uitspraak: “Gelukkig hebben we de rapporten en analyses nog”. Hij spreekt hier op een cynische manier over de gevolgen en de rapporten die daarover geschreven worden. In plaats van de rapporten en analyses die worden gemaakt, moeten we nu actie ondernemen. Laten we niet verzanden in analyses en rapporten, maar vooral vooruitkijken, beslissingen maken en actie ondernemen.” 


Lees verder

Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact