Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
04/01/2022

Jouw zonnedak: wat gebeurt er met de opgewekte elektriciteit?

Zodra jouw zonnedak zonlicht opvangt, gaat de geplaatste omvormer bezig met het produceren van zonne-energie. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk met de opgewekte elektriciteit van jouw zonnedak?

Combineren

Nadat jouw zonnedak het zonlicht heeft omgezet in elektriciteit, zijn er een aantal opties voor de stroom. Wat je veel ziet, zeker bij huizen, is dat de opgewekte zonnestroom direct op locatie wordt gebruikt. Een andere optie is dat de stroom wordt ‘terug geleverd aan het openbare net’. Dit houdt in dat je de stroom niet zelf gebruikt. Het net brengt de stroom ergens anders heen waar ze het wel kunnen gebruiken. Een combinatie van deze twee -zelf gebruiken én aan het net leveren- zie je veel.  

Van zonlicht naar stroom uit je stopcontact

Met jouw zonnedak wil je natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Maar hoe wordt zonlicht eigenlijk omgezet? Dat gaat als volgt: de zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt in de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom (zie onderstaande afbeelding). De stroom die uit je stopcontact komt, wordt groene stroom of wisselstroom genoemd. Op deze manier kan je gebruik maken van je eigen opgewekte elektriciteit. Hoe meer licht er op jouw zonnepanelen valt, des te meer zonne-energie jouw zonnepanelen opleveren.

Jouw dak levert terug

Meestal kan niet alle opgewekte elektriciteit direct door de pandgebruiker worden ingezet. Je houdt dan dus eigenlijk groene stroom over. Als je minder stroom verbruikt dan dat jouw zakelijke zonnepanelen hebben opgewekt, gaat de rest van de opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet. De elektrameter houdt bij hoeveel energie jij terug levert aan het net. Jouw verbruik en jouw extra elektriciteit wordt (nu nog) met elkaar verrekend.

Omdat er veel, snel verandert in de wereld van energie, is verduurzamen echt maatwerk. Het is goed om te weten wat jouw ‘verbruikersprofiel’ is. En bijvoorbeeld ook wat de aansluitingsmogelijkheden zijn voor jouw pand. Misschien heb je het nieuws wel gevolgd: dan weet je dat terugleveren niet meer altijd kan. Gelukkig zijn er genoeg creatieve oplossingen te verzinnen om zo toch te kunnen verduurzamen.

Het klimaat wacht niet

We zien veel initiatieven om CO2-uitstoot te verlagen. Gelukkig maar, want we hebben haast, het klimaat wacht niet. Minder CO2-uitstoot gebeurt door minder energie te gebruiken, maar ook door het zelf opwekken van duurzame energie, zoals zonnestroom. Een eigen zonnedak is een mooi begin en heeft een positief effect op deenergietransitie, het klimaatakkoord, een beter energielabel, jouw reputatie en jouwportemonnee. Dus… waar wacht je nog op?

Nieuwsgierig geworden naar een zonnedak? Ontdek de verschillende mogelijkheden met zonnedaken.


Lees verder

GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact