Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
02/11/2022

Solarfields is trotse partner van het Nationaal Dakenplan

Er wordt vaak gezegd dat we in Nederland een gebrek hebben aan ruimte. Niet alleen voor woningen, maar ook voor de productie van duurzame energie of wateropvang. De oplossing ligt op onze daken, want die blijven te vaak onbenut. Het Nationaal dakenplan brengt hier verandering in en Solarfields is trotse partner van dit initiatief.

“Wist je dat we in Nederland zo’n 400 km2 aan braakliggende platte daken hebben?”, vertelt Ieke Benschop, speerpunttrekker ‘Verbreding Mindset‘ van het Nationaal Dakenplan. “Dit is hét moment om daar een duurzame bestemming aan te geven.” Samen met haar collega’s brengt zij bedrijven als Solarfields, maar ook kennisinstellingen en overheden met elkaar in contact, zodat er kennis gedeeld wordt en er een waardevolle invulling gegeven wordt aan het dakenlandschap. Volgens Ieke is er namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt. “De productie van duurzame energie, wateropvang, stedelijke natuur of plekken om te verblijven; dat kan allemaal op het dak. We hebben de kennis, maar door samen te werken kunnen we pas écht het verschil maken.” 

Invulling van daken

Het gebrek aan ruimte, maar bijvoorbeeld ook klimaatverandering en daarmee gepaard gaand beleid en stimuleringsregelingen hebben ertoe geleid dat er steeds meer aandacht is voor de invulling van daken. Die ontwikkeling zien wij ook bij Solarfields. Steeds meer ondernemers kijken naar manieren waarop ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Solarfields helpt daarbij en vertelt ondernemers onder andere hoe zij als bedrijf zonnepanelen kunnen plaatsen op hun bedrijfspand. Daarbij krijgen ondernemers een keuze of ze willen investeren in hun eigen zonnepanelen of dat ze hun daken willen verhuren aan Solarfields. Met zakelijke zonnepanelen kunnen ondernemers hun eigen duurzame energie opwekken. Zo kunnen ondernemers makkelijk hun bedrijf verduurzamen.

Dakkleuren

Steeds meer mensen kiezen dus voor zonnepanelen, maar er is heel veel meer mogelijk op het dak. Om inzichtelijk te maken op welke manieren je kleur kan geven aan je dak werkt het Nationaal Dakenplan met zogeheten dakkleuren. De kleuren groen, geel, blauw en rood staan allemaal voor een andere invulling van het dak, namelijk vergroening, verkoeling en toevoegen biodiversiteit, opwek duurzame energie zoals zonnepanelen, waterberging en gebruik van het dak voor bijvoorbeeld terras, moestuin of sporten. “Een multifunctioneel dak heeft twee, maar liefst meer kleuren gecombineerd. Hoe meer kleuren, des te beter we optimaal gebruik maken van het dak en aan onze maatschappelijke opgaven werken”, legt Ieke uit.

Solarfields als gele partner

Voor iedere kleur zijn er andere partners aangesloten. Zo is Solarfields de eerste gele partner van het Nationaal Dakenplan. De gele kleur staat voor een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en een duurzaamheidslabel. Claire den Hertog, Business Developer bij Solarfields, is trots op deze samenwerking: “Met zonnepanelen kunnen we een duurzame invulling geven aan grote daken. Helemaal in combinatie met groene en blauwe daken.” Het partnership werkt volgens Claire twee kanten op: “Doordat we ons hebben aangesloten bij het Nationaal Dakenplan kunnen wij enerzijds onze expertise op het gebied van zonne-energie delen met andere stakeholders. Anderzijds kunnen we onze krachten bundelen met deelnemende organisaties, zodat we samen, op een meer integrale manier, invulling kunnen geven aan verduurzaming van de nog braakliggende daken.”  

Verduurzamen met daken

Solarfields is één van de zestig organisaties die zich heeft aangesloten bij het Nationaal Dakenplan, maar deelnemen kan nog steeds. Want hoe meer partners zich aansluiten, des te groter is de impact die we samen kunnen maken. Wil jij je, net als wij, aansluiten bij het Nationaal Dakenplan? Ga naar www.dakenplan.nl voor meer informatie. Samen gaan we voor een toekomstbestendig dakenlandschap.


Lees verder

Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer
Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact