Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
27/05/2021

Trots

Trots overheerst bij directeur Jelmer Pijlman na de opening van Vloeivelden Hollandia door niemand minder dan Koning Willem-Alexander. Jelmer vertelt over de bijzondere opening van het zonnepark en zijn ontmoeting met de koning. Want we willen allemaal weten: ‘Hoe is ‘ie nou in het echt…?’.

Trots, op zonnepark Vloeivelden Hollandia en een grote eer dat Koning Willem-Alexander de opening heeft verricht. Dat is het gevoel dat ik na afloop van de bijzondere opening van dit zonnepark heb. Wie had kunnen denken dat zes jaar na de oprichting van Solarfields de koning ons zonnepark zou openen? En dan ook nog eens het grootste park en, als je het mij vraagt, meest bijzondere zonnepark van Nederland.

Daar komt de… koning!

Na maanden van voorbereiding in samenwerking met Avitec en het secretariaat van het Koninklijk huis, arriveerde volgens plan om exact 15.30 Koning Willem-Alexander. Een stevige wind begeleidde ons richting de speciaal opgebouwde tent, waar Koning Willem-Alexander samen met 30 andere aanwezigen een prachtige film heeft bekeken over de ontwikkeling, dubbelfunctie en uitdagingen van dit project.

Vanaf de voorste rij heeft Zijne Majesteit kunnen luisteren naar de panelgesprekken waarin Ben Timmermens, wethouder Buijtelaar, gedeputeerde Stelpstra en ikzelf spraken. Wij hebben verteld over de ontwikkeling van de dubbelfuncties van het zonnepark en de toekomstige mogelijkheden met waterstof.

Onthulling

De officiële opening is gebeurd door het onthullen van een prachtig informatiebord over het unieke Vloeivelden Hollandia. Niet gemakkelijk overigens: het doek te verwijderen zonder dat deze door de stevige wind werd meegenomen. Vervolgens hebben Ben en ik de Majesteit een rondleiding over het zonnepark gegeven. Op drie verschillende locaties hebben deskundigen verdiepende informatie gegeven over de uitdagingen tijdens de ontwikkeling.

Zo heeft omwonende Albert Trip uitgelegd dat hij de locatie logisch vond en dat hij gedurende het traject zeer goed bij het proces betrokken is geweest. Vanuit Astron heeft Menno Norden Solarfields gecomplimenteerd voor een constructieve samenwerking en hij heeft vragen beantwoord over de invloed van het zonnepark op de nabijgelegen radiotelescoop. Hoe complex de bouw van het park is geweest, is door onze ‘eigen’ Henk Groenewold uitgelegd waarna Avebe het gebruik van de waterbassins verder heeft verduidelijkt.

Opvallend ontspannen

Het is opvallend dat de koning al zeer goed geïnformeerd was en veel relevante vragen stelde. Hij was daarnaast bijzonder geïnteresseerd in de innovatieve ontwikkelingen, zoals waterstof. In gesprek met Avebe bleek de koning ook over hun innovaties veel kennis te hebben. Ook kwam ons participatieproces in relatie tot de komst van de windmolens in hetzelfde gebied, en hoe dit door de bewoners is ervaren, nog ter sprake.

Onder de indruk van de opening en de ontspannen sfeer van deze dag, zijn de aanwezigen met een goed gevoel weer naar huis gegaan. Ook ik kijk terug op een bijzonder evenement, dat we graag met veel interne en externe betrokkenen hadden willen vieren, maar dat ook in deze corona-variant zeer de moeite waard is geweest.

Fotocredits: Marcel J. de Jong


Lees verder

GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact