Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
11/02/2022

Papier wordt werkelijkheid

Gedeputeerde Jop Fackeldey van provincie Flevoland en beleidsadviseur hernieuwbare energie Joost de Valk hebben gisteren een bezoek gebracht aan onze solar carport en ons zonnepark Dorhout Mees in Biddinghuizen. Kijk je mee? 

Alexander Harssema en Jelmer Pijlman (Solarfields) hebben gisteren Jop Fackeldey en Joost de Valk mogen ontvangen bij onze zonneprojecten. Jop Fackeldey, gedeputeerde bij Provincie Flevoland, zet zich onder andere in voor de energietransitie en houdt zich bezig met de coördinatie van het klimaatakkoord in zijn provincie. Joost de Valk is beleidsadviseur op het gebied van hernieuwbare energie en weet van alles over onder andere zonne-energie.

Zij brachten beiden een officieel werkbezoek aan de grootste solar carport ter wereld in Biddinghuizen en later op de dag aan een project in aanbouw, Dorhout Mees. Al snel werd het officiële bezoek een leerzaam en ontspannen gesprek over de uitdagingen van de energietransitie. Want dat het een uitdaging is, dat erkennen zij allemaal.

Uniek in zijn soort

Alexander Harssema neemt de heer Fackeldey en de Valk mee langs de technische en bouwkundige hoogstandjes van de solar carport. Hoe maak je bijvoorbeeld van een zonnepark óók een veilige parkeerplaats?

Alexander: “Tijdens de rondgang met de heer Fackeldey en de Valk, heb ik samen met mijn collega’s en met trots mogen vertellen over dit prachtige zonnepark dat in vele opzichten uniek is. Het begint al bij de grootte van de zonnecarport mét parkeerterrein. Of bijvoorbeeld de aansluiting op het innovatieve electriciteitsnetwerk van Smart Grid Flevoland

“Ook hebben we kunnen uitleggen dat het park tot stand is gekomen in goede samenwerking met de grondeigenaar en exploitant van het parkeerterrein – MOJO – en de vele aannemers die deze imposante installatie hebben neergezet. Na verdere uitbereidingen van het electriciteitsnetwerk kunnen we komend weekend over het volledige aansluitcapaciteit beschikken, zodat we klaar zijn voor een zonnige en duurzame festivalzomer.”

Zichtbaar onder de indruk, wordt de rondleiding over het terrein vervolgd. Het zonnetje breekt voorzichtig door en het gras wordt begraasd door schapen, zolang de festivals nog niet zijn aangebroken. Zelfs bij gedeputeerde Fackeldey valt trots te bespeuren. Wat hem betreft is dit hoe de energietransitie er, in ieder geval in zijn provincie, uit moet zien.

Uitdagende samenwerkingen

Daarmee doelt Fackeldey niet alleen op het dubbel ruimtegebruik dat hij voor zich ziet. Maar ook het hele proces rondom de realisatie van een project zoals de solar carport. Er komt veel overleg en papierwerk bij kijken. Veel verschillende partijen en belanghebbende zijn betrokken bij de energietransitie. Naast technische uitdagingen zijn er dus ook veel sociale uitdagingen.

Jelmer: “Werkbezoeken als die van gisteren zijn zeer belangrijk om bestuurders te laten zien en ervaren hoe de energietransitie succesvol kan worden uitgevoerd. Maar ook om te laten zien welke dilemma’s en uitdagingen er zijn om zulke grote projecten te realiseren, projecten met impact.”

“Voorafgaand aan een project zoals solar carport Biddinghuizen en zonnepark Dorhout Mees, is er heel veel overleg geweest met gemeente Dronten en provincie Flevoland. Beide overheden hebben zich altijd constructief en positief opgesteld waardoor het project de noodzakelijke voortgang kon boeken en vergunningen uiteindelijk zijn verleend.”

“Het is daarom dan ook heel leuk om het uiteindelijke resultaat van de solar carport en de verschillende stadia van de aanbouw van het zonnepark Dorhout Mees nu te kunnen presenteren. Op deze manier wordt ook voor de bestuurders en ambtenaren het papier werkelijkheid.”


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact