Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
21/05/2021

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen

Innovatieve samenwerking leidt tot uniek zonnepark

Vandaag heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het  Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen officieel geopend. Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over het park. Hierbij sprak de Koning  met betrokken omwonenden over het participatieproces, met technici over de uitdagingen rond de aanleg van het park en met vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Avitec infra & milieu, Solarfields Nederland en Royal Avebe over de samenwerking bij dit project.

Avitec en Solarfields zijn in 2017 gestart met de ontwikkeling van het zonnepark. Er worden met dit project ruim 35.000 huishoudens van duurzame energie voorzien dankzij de jaarlijkse energieproductie van 120 Megawatt. De 300.000 panelen, verspreid over 100 hectare, besparen ruim 45.000 ton CO2 paar jaar.

Het park is in samenspraak met omwonenden en omliggende bedrijven tot stand gekomen en zet met innovatie in op het verder verduurzamen van de energietransitie. Duurzame energieproductie heeft vaak een directe invloed op de gezamenlijke leefomgeving, zoals ruimtebeslag en geluidsoverlast. Daarom wilden de initiatiefnemers zeker zijn van voldoende draagvlak om vervolgens te kunnen starten met de aanvraag van vergunningen en het bestemmingsplan. Het gecreëerde draagvlak in de initiatieffase heeft uiteindelijk geleid tot nul zienswijzen in het vergunningen- en bestemmingsplanproces.

Dubbel grondgebruik

Het project heeft een unieke dubbelfunctie. De zonnepanelen liggen boven de voormalige vloeivelden van Avebe. Dit gebied wordt tevens gebruikt als bufferbassin voor de waterzuiveringsinstallatie van de aardappelzetmeelfabriek van Avebe in Gasselternijveen. Om het zonnepark aan het zicht te onttrekken, is rondom een dijk aangelegd. Hiervoor is, onder andere, grond die met de aardappelen bij Avebe wordt aangevoerd gebruikt.

Naast onderzoek heeft kent dit project ook een innovatieve oplossing om de beperkte netcapaciteit te ontlasten. Avebe levert rechtstreeks via haar warmtekrachtcentrale rest energie aan het elektriciteitsnet. Wanneer er capaciteit en ruimte over blijft, kan het zonnepark deze beschikbare capaciteit gebruiken om nog meer energie te leveren aan het net. Twee energiebronnen die gebruik maken van dezelfde kabels en ruimte op het net. In deze vorm is dit uniek voor Nederlandse begrippen. Naast energieopwekking en energielevering, wordt er met de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar energieopslag. In deze studie wordt gekeken naar de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opgeslagen water van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp. In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit.

Over

Avitec

Bij Avitec realiseren we samen met jou projecten in de grond-, weg- en waterbouw. In de ruim 30 jaar van ons bestaan, zijn deskundigheid en samenwerken onze uitgangspunten geweest. Een opdrachtgever heeft niets aan mooie woorden: het eindresultaat moet gewoon goed zijn. Daar staat Avitec voor, ieder project weer.

Royal Avebe

Royal Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers in Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen.

Solarfields

Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor de locatie-eigenaar en eventueel omwonenden die kunnen participeren. We voelen de urgentie om nú stappen te zetten om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren we zonneparken van formaat. Op grond, dak en water.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact