Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
09/10/2020

Zonnepark Zonnedijk officieel geopend

Het vijf kilometer lange zonnepark op de slaperdijk in de Eemshaven van ontwikkelaar Solarfields is vandaag feestelijk geopend door basisschoolleerlingen van SWS De Dobbe uit Roodeschool. De vijftien kinderen van groep zeven en acht kregen op de fiets een rondleiding langs de zonnedijk en pootten daar bloembollen voor meer biodiversiteit.

Op de dijk, eigendom van Groningen Seaports, is sinds deze zomer een zonnepark gerealiseerd van ruim 17.000 panelen. Met een lengte van ruim vijf kilometer aan panelen is dit het grootste zonneproject op een dijk in Nederland. Daarmee kan jaarlijks ongeveer zeven miljoen kilowattuur elektriciteit worden opgewekt. Omgerekend is dat genoeg stroom voor meer dan tweeduizend huishoudens. De energie die door het zonnepark wordt opgewekt wordt afgenomen door Vattenfall en is vooral bedoeld voor bedrijven die in de directe omgeving van de haven zijn gevestigd.

Het landschap verandert

De kinderen werden vanochtend ontvangen in Nijlicht. Daar gaf Groningen Seaports-CEO Cas König uitleg over de vroegere en huidige energietransitie. “Dit belangrijke onderwerp sluit naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek: geschiedenis. Ons landschap is door de eeuwen heen regelmatig veranderd, omdat we nieuwe behoeften en wensen hadden. Op dit moment is er weer een grote transitie aan de gang, want we moeten in onze leefomgeving op een zorgvuldige manier ruimte geven aan duurzame energiebronnen. Dus méér groene stroom en mínder CO2-uitstoot. Het is daarom ontzettend belangrijk om juist kinderen uitleg te geven over de noodzaak ervan. Daar doen we het immers voor”, aldus König.

David de Jong, woordvoerder binnen Solarfields vertelt enthousiast: “We hebben op voorhand contact gehad met de school rondom dit project. Je merkt dat deze generatie zeer geïnteresseerd is in de energietransitie. Het is hun toekomst waar wij het voor doen. Het idee om bloembollen te planten ten behoeve van de biodiversiteit kwam dan ook van hen zelf.”

Meer informatie over zonnepark Zonnedijk vind je hier!


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact