Nieuws
Blog 14/12/2023

Samenwerken met Coöperatie Drechtse Energie

Het financiële plaatje: deel II/II.

Benieuwd naar deel I van deze serie? Die lees je hier.


Bij het ontwikkelen van een zonnepark is de samenwerking tussen de ontwikkelaar en de energiecoöperatie heel belangrijk. Waarom? Omdat we samen werken aan een doel: het creëren van een leefbare en duurzame wereld voor morgen.

Vanuit een energiecoöperatie is daar veel voor nodig. Kennis, tijd en geld. Wouter Slob van coöperatie Drechtse Energie vertelt ons meer over de samenwerking tussen een energiecoöperatie en ontwikkelaar én de financiële mogelijkheden voor een energiecoöperatie.


Coöperatie Drechtse Energie

De coöperatie Drechtse Energie is opgericht voor en door de inwoners van de Drechtsteden. De coöperatie komt voort uit de in 2014 opgerichte coöperatie Drechtse Wind. In 2018 werd dat coöperatie Drechtse Energie, omdat de activiteiten van de coöperatie groter waren dan alleen windenergie. Er zijn ongeveer 500 leden, waarvan een deel als vrijwilligers die de coöperatie runnen, met een bestuur en daaronder verschillende werkgroepen voor duurzame oplossingen: grootschalige zonprojecten, wind, opslag en warmte. Het overkoepelende doel van Drechtse Energie is het creëren van lokaal draagvlak en financiële en maatschappelijke meerwaarde voor de omgeving.

Vandaag spreken we met Wouter Slob van Drechtse Energie. Zijn rol bij Drechtse Energie is Algemeen bestuurslid met een focus op grootschalige zonneprojecten. “Momenteel werken wij bij twee projecten met Novar samen, waarbij we bij een project gelijkwaardige partners zijn.” Gelijkwaardigheid in een samenwerking betekent dat de energiecoöperatie en de ontwikkelaar samen de lusten en de lasten van een project delen. Beide partijen investeren dus evenveel tijd en kosten in een project. Voor energiecoöperaties is dit niet altijd even makkelijk. “Als energiecoöperatie hebben we een beperkte kennis en een beperkt eigen vermogen”, vertelt Wouter. “Bij een rendabele business case proberen we altijd een eigen bijdrage te vragen vanuit de coöperatie. Maar ook dan is het financieren van een project soms nog een uitdaging.”


Financiële mogelijkheden

Door beperkte middelen is het financieren van een project voor coöperaties soms een uitdaging. Gelukkig zijn er voor energiecoöperaties genoeg opties om een gelijkwaardige samenwerking te laten slagen. Wouter vertelt. “Energie Samen is een organisatie die energiecoöperaties helpt om grote energieprojecten van de grond te krijgen. Bij een project waarbij we samenwerken met Novar, hebben we gebruik gemaakt van het Ontwikkelfonds van Energie Samen. Het voordeel van dit Ontwikkelfonds is dat je de lening alleen terug hoeft te betalen als een project ook echt gebouwd gaat worden. Dit Ontwikkelfonds geeft je dus de mogelijkheid om al heel vroeg financieel in te stappen in een project en een samenwerking.” Voor energiecoöperaties is dit gunstig. Stapt een energiecoöperatie vroeg in een samenwerking, dan profiteert de omgeving ook maximaal van het toekomstige rendement van het park.


“Uiteindelijk hebben we maar een doel als coöperatie: het creëren van lokaal draagvlak en financiële en maatschappelijke waarde voor de omgeving.”
Wouter Slob Wouter Slob | Algemeen bestuurslid Drechtse Energie

Energie Samen

Energie Samen is een organisatie die energiecoöperaties helpt met fondsaanvragen voor duurzame projecten. Een coöperatie kan bij Energie Samen bijvoorbeeld ontwikkelingsgeld lenen voor de voorbereiding van grote duurzame projecten. Daarbij eist Energie Samen wel dat minimaal 30% van het totale bedrag door de coöperatie zelf wordt ingebracht. Naast het financieel ondersteunen van coöperaties, zet Energie Samen zich ook in als kenniscentrum en organiseren ze bijeenkomsten voor coöperaties.


Hoe verloopt de samenwerking?

Het is voor het eerst dat Drechtse Energie samenwerkt met een ontwikkelaar om een grootschalig zonneproject te realiseren. In het begin was het dus ook even aftasten. Wouter vertelt. “In het begin hadden we te maken met een klein opstartprobleem. Dit ging vooral over een stuk gelijkwaardigheid en de samenwerkingsovereenkomst. Gelukkig zijn we daar samen uitgekomen.”


“Het is duidelijk dat een energiecoöperatie soms andere belangen heeft dan een ontwikkelaar. In een samenwerking is het belangrijk dat beide partijen dat herkennen en erkennen. Ook is vertrouwen heel belangrijk. Omdat een energiecoöperatie niet alle inhoudelijke kennis heeft, moet je erop vertrouwen dat een ontwikkelaar de juiste oplossing kiest. Een coöperatie heeft andere krachten en expertises. Zo staat er bijvoorbeeld in de samenwerkingsovereenkomst dat wij als coöperatie een actieve schakel zijn tussen omwonenden en de ontwikkelaar. Zo hopen we meer draagvlak te creëren voor een project. Dat is uiteindelijk ook het doel waar we voor gaan als Drechtse Energie: het creëren van lokaal draagvlak en financiële en maatschappelijke waarde voor de omgeving.”

Als energiecoöperatie een grootschalig zonneproject ontwikkelen, is niet niks. Wij kunnen je helpen. Wil je meer weten? Neem contact op met een van onze experts.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees verder

Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact