Nieuws
Blog 27/07/2023

Samenwerken met een energiecoöperatie

Het financiële plaatje: deel I/II


Wij geloven dat duurzame energie de wereld beter maakt. Daarom realiseren we bijvoorbeeld zonneprojecten op land. Om zo meer energie op te wekken uit groene bronnen en de energietransitie te versnellen. Dit doen én kunnen we niet alleen. Daarom werken we samen met lokale energiecoöperaties. Zij weten precies wat er speelt in de omgeving. En daar hechten we waarde aan. Energiecoöperaties zijn in de ontwerpfase namelijk dé schakel tussen bewoners en de ontwikkelaar. Hoe beter de coöperatie deze rol vervuld, hoe groter het draagvlak. 

Een van de coöperaties waarmee we samen werken is Drechtse Energie. Een fijne samenwerking waar we trots op zijn. Samen met Drechtse Energie hebben we op een evenement van de Rabobank en Energie Samen als gastspreker gestaan. Hier vertelden we meer over de samenwerking tussen ontwikkelaar en een coöperatie. En natuurlijk over het financiële plaatje.

Onze Omgevingsmanager Liza en Investment Manager Thomas waren hier samen met Wouter Slob vanuit Drechtse Energie. In het eerste deel van deze serie is omgevingsmanager Liza aan het woord. In deel twee hoor je het verhaal van Wouter Slob van Drechtse Energie.

Gemeenschappelijke doelen


Het evenement, georganiseerd door de Rabobank en Energie Samen, is speciaal voor verschillende energiecoöperaties uit de regio Zuid-Holland. Het doel? Energiecoöperaties informeren over de mogelijkheden voor financiering van grote projecten, zodat coöperaties vroegtijdig financiële middelen krijgen om 50% lokaal eigendom te realiseren.

Liza vertelt: “In een samenwerking tussen coöperatie en ontwikkelaar is het belangrijk om te zoeken naar het gemeenschappelijke belang. Erken waar de verschillen liggen, maar ook de overeenkomsten en maak dit bespreekbaar. Alleen dan heeft een samenwerking kans van slagen. Zo blijf je niet in standpunten hangen, maar ga je opzoek naar de gemeenschappelijke belangen. Hier kun je elkaar vinden en zo ontstaat er ruimte om tot oplossingen te komen. Uiteindelijk hebben we altijd een gemeenschappelijk belang: een leefbare en duurzamere wereld creëren voor morgen.”

Gelijkwaardigheid


Tijdens de presentatie staan we ook stil bij de gelijkwaardigheid in de samenwerking tussen ontwikkelaar en energiecoöperatie. Die gelijkwaardigheid kan op verschillende manieren worden gewaarborgd. In dit geval zijn Drechtse Energie en Novar gelijkwaardige partners. Dit betekent dat Drechtse Energie en Novar de projecten samen ontwikkelen en dat samen de lusten en lasten gedeeld worden. Beide partijen investeren dus evenveel tijd en kosten in een project. Vanuit ieders eigen specifieke kennis en mogelijkheden vullen de partijen elkaar aan.

Zoek in een samenwerking naar de raakvlakken en niet alleen naar de verschillen. Dan wordt een samenwerking écht een succes. | Liza Koch, Omgevingsmanager

Financiële participatie


Gelijkwaardigheid binnen een samenwerking kan onder andere bereikt worden door middel van lokaal eigendom. Bij elk nieuw project streven we dan ook naar 50% lokaal eigendom van een energiecoöperatie. Zo creëren we meerwaarde voor de lokale gemeenschap en zorgen we voor een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak.

Wanneer er sprake is van lokaal eigendom, is een energiecoöperatie medeaandeelhouder van een zonnepark. Dit betekent dat beide partijen een financiële bijdrage leveren en samen (financiële) risico’s lopen. Voor een energiecoöperatie kan het soms een uitdaging zijn om de financiële bijdrage voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn er meerdere organisaties die energiecoöperaties kunnen helpen om dit wel rond te krijgen. Zo bijvoorbeeld ook Energie Samen.

Energie Samen


Energie Samen is een organisatie die energiecoöperaties helpt met het financieren van grote duurzame projecten. Liza vertelt: “Energie Samen heeft zich tijdens het evenement terecht neergezet als kenniscentrum. Ze hebben een groot netwerk met veel verschillende energiecoöperaties onder zich, die allemaal van elkaar kunnen leren.” Concreet geeft Energie Samen hulp en advies, helpt bij fondsaanvragen en belangenbehartiging en organiseert kennisbijeenkomsten voor coöperaties.

Conclusie


Volgens Liza is het een geslaagd evenement geweest. “Het was een interactieve avond waarbij we, naast kennisdeling, ook tijd hadden om met elkaar in gesprek te gaan. Dit soort evenementen blijven erg belangrijk; zeker om als verschillende partijen met elkaar in contact te komen. Wat ik ontwikkelaars en coöperaties echt wil meegeven: ik ben ervan overtuigd dat er meer aandacht gevestigd moet worden op de gemeenschappelijke belangen tussen alle belanghebbenden in een project. Zoek in een samenwerking naar de raakvlakken en niet alleen naar de verschillen. Dan wordt een samenwerking echt een succes.”


In deel II van Samenwerken met een energiecoöperatie – het financiële plaatje lees je het verhaal van Wouter Slob van energiecoöperatie Drechtse Energie.  


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact