Zonnepark Wieldrechtse zeedijk – dordrecht

Een knap staaltje landschappelijke inpassing tussen infrastructuur

Projecten Zonnepark Wieldrechtse Zeedijk – Dordrecht

Sinds begin 2023 is het zonnepark Wieldrechtse Zeedijk in gebruik. Het park ligt tussen het spoor en de A16 en heeft een oppervlakte van ruim 7 hectare.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


13.506Zonnepanelen op de grond
7,2MWp opwekcapaciteit
2.940Huishoudens voorzien

Over zonnepark Wieldrechtse Zeedijk

Novar heeft sinds begin 2023 een zonnepark ten noorden van de Wieldrechtse Zeedijk in gebruik genomen. Het zonnepark ligt tussen het spoortracé Breda-Dordrecht en de snelweg A16. Het gaat in totaal om een oppervlakte van 7,86 hectare die wordt omsloten door infrastructuur. Door middel van 13.506 panelen wordt er duurzame energie opgewekt om ruim 2.900 huishoudens te kunnen voorzien van groene stroom. 

In november 2022 is Novar begonnen met de bouw van het zonnepark, welke begin 2023 is afgerond. De daaropvolgende stap was het aansluiten aan het net, en is het proces van de landschappelijke inpassing nog gaande. 

Landschappelijke inpassing

Novar is in gesprek gegaan met een landschapsarchitect en direct omwonenden van de locatie om vorm te geven aan de landschappelijke inpassing. Daarnaast heeft er een inloopavond plaatsgevonden, waar andere belanghebbenden en geïnteresseerden hun stem lieten horen. Samen met de gemeente Dordrecht zijn de uitkomsten van deze gesprekken verwerkt in de uiteindelijke plannen voor het park.

Er is een biodiversiteitsonderzoek (nulmeting) uitgevoerd, dat we goed monitoren. Bij het park plaatsen we fruitbomen, picknicktafels en leggen we biodiverse oevers aan. Verder werkt Novar samen met NBV Dordrecht, een plaatselijke imkervereniging, voor het plaatsen en onderhouden van bijenkasten bij het zonnepark.

Verder is er vanuit het Waterschap Hollandse Delta de wens om ervoor te zorgen dat het water goed uit het park weg kan. Novar voldoet hieraan door op het park met zoveel mogelijk open bestrating en verharding te werken.

Bijdrage

Door het realiseren van een zonnepark tussen infrastructuur in, maken we optimaal gebruik van dit stuk grond. Door aandacht te besteden aan biodiversiteit op het park helpen we niet alleen de energietransitie, maar ook de omgeving vooruit.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

De bouw van het park is afgerond en sinds begin 2023 operationeel. Er wordt momenteel nog gewerkt aan de afronding van de landschappelijke inpassing.

Laatst bewerkt op 22 januari 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact