Zonnedak
Zonnedak 3 min. leestijd

Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over:

  • Kantoorpanden met energielabel C of lager zijn volgens onderzoek van de Universiteit van Maastricht drastisch in waarde gedaald, soms wel tot 40%.
  • Wetgeving rondom het energielabel bepaalt steeds vaker de waarde van het vastgoed: hoe lager het label, hoe lager de waarde.
  • Panden met een hoog energielabel hebben een hogere huurprijs (6,5% hoger) en staan minder lang leeg in vergelijking met onzuinige panden.
  • Investeer nu in het verduurzamen van je vastgoed om toekomstige waardevermindering en leegstand te voorkomen.

Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat vastgoed met energielabel C of lager het moeilijk heeft. In de afgelopen jaren zijn deze energieslurpende panden flink in prijs gedaald. Niet alleen betalen kopers 20% tot 40% minder voor de panden, ook de huren van onzuinige panden zijn aanzienlijk lager.

Kopers betalen 20% tot 40% minder voor kantoren met lage energielabels

Als vastgoedeigenaar weet je dat de waarde van je panden afhankelijk is van talloze factoren. Maar wist je ook dat door veranderende wet- en regelgeving het energielabel direct  invloed heeft op de waarde van jouw vastgoed?

De markt reageert op veranderingen in de overheidspolitiek, en dat is met name te zien aan de waarde van kantoren die niet voldoen aan het verplichte energielabel C of hoger. Recent onderzoek van de Universiteit Maastricht onthulde een vermindering van wel 20% in de waarde van onzuinige panden. De afgelopen jaren werden minder zuinige kantoorpanden (energielabel D of lager) voor flink lagere prijzen verkocht. Investeerders letten bij de aankoop van vastgoed inmiddels heel goed op het energielabel. Ter vergelijking: in de koopwoningmarkt zien we slechts een prijsverschil van 10% tussen huizen met labels A en D.

De grootste daling zien de onderzoekers bij panden met het energielabel G.

Vooral de onderkant van de markt, met de echt onzuinige gebouwen, is gigantisch in prijs gedaald.” – Nils Kok | Hoogleraar vastgoedeconomie in Maastricht.

Dus: heb jij een pand met energielabel G in jouw vastgoedportefeuille? Bereid je dan maar voor op een prijsdaling tot wel 40%.


Wetgeving rondom energielabel kantoren

Sinds begin 2023 is een energielabel C verplicht voor elk pand dat als kantoor wordt gebruikt. Deze nieuwe regels zetten druk op de vastgoedmarkt, zo bewijzen de cijfers. Voor 2018 had slechts 63% van de kantoren een energielabel C of hoger. Fast forward naar eind 2022, dan is dat aantal gestegen naar 77%. 

Vastgoed wordt dus, gelukkig, steeds duurzamer. En die duurzaamheid rendeert. Panden met een hoger energielabel zijn meer waard voor investeerders. Vastgoed met een laag energielabel kopen is een stuk minder interessant. Een kantoorpand met energielabel D of lager betekent voor de vastgoedeigenaar ook gelijk een confrontatie met hoge kosten voor de verduurzaming van het kantoorpand.


Duurzame kantoorpanden leveren meer huur op

Naast een effect op de verkoopwaarde van vastgoed, blijkt uit het onderzoek ook een effect op de huurprijzen. De onderzoekers concluderen dat duurzame panden zo’n 6,5% hogere huren opbrengen dan de minder duurzame en dus onzuinige panden. Er is niet alleen een bewezen effect gevonden op de huurprijzen, ook staan zuinige kantoorgebouwen minder lang leeg. Vastgoed wat voldoet aan de ESG-normen hebben een lagere leegstaand dan niet-duurzaam vastgoed.


Zie ook het: EMEA Sustainability rapport van CBRE


Investeer nu in je energielabel om in de toekomst winst te blijven maken

De uitdaging voor vastgoedeigenaren is duidelijk: investeer nu om later niet met lege handen komen te staan. 

Kok benadrukt de financiële realiteit: “Als je € 60,- per vierkante meter moet investeren in verduurzaming, is dat een substantieel bedrag voor vastgoedeigenaren. Zelfs met een huurstijging van gemiddeld 5% na verduurzaming.”

De keuze om nu te investeren in verduurzaming kan het verschil betekenen tussen winst en verlies in de toekomst.

Kortom: hoewel deze wetgeving jou nu wellicht niet goed uit lijkt te komen, geeft het je ook een duwtje in de rug om jouw pand sneller te verduurzamen. En dat is op de lange termijn altijd een win-win!


Ben je benieuwd naar de gevolgen van het energielabel voor jouw huurwaarden? Ontdek hier onze rekenvoorbeelden en zie hoe een hoog energielabel in je voordeel kan werken.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnedak 3 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 3 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 3 min. leestijd
Verzeker je vastgoedwaarde voor de toekomst en handel nu.

Een update over de huidige wet- en regelgeving voor jouw vastgoed. Zodat jij niet meer achter de feiten aanloopt en…

Zonnedak 3 min. leestijd
Winst voor je vastgoed met deze energieoplossingen

De afgelopen jaren hebben bewezen: niets zo veranderlijk als de energiemarkt. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de…

Naar kennisbank