zonnepark fort de pol zutphen

Van verdedigingsfort, naar vuilstort tot zonnepark met prachtig uitzichtpunt

Projecten Zonnepark Fort de Pol – Zutphen

Op het bedrijventerrein Mars in Zutphen heeft Novar zonnepark Fort de Pol gerealiseerd. Het is op een voormalige vuilstort gebouwd.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


14.252Zonnepanelen op de grond
5,5 MWpPiekvermogen per jaar
1.646Huishoudens voorzien

Zonnepark Fort de Pol – Zutphen

Novar heeft in 2018 op het bedrijventerrein Mars gewerkt aan de realisatie van zonnepark Fort de Pol. Het is op een voormalige vuilstort gebouwd. Het park levert sinds maart 2020 stroom aan het net. 
 
Zonnepark Fort de Pol

Waarom dit zonnepark?

Gemeente Zutphen heeft samen met de Cleantech Regio de Regionale Energie Strategie opgesteld. De gemeentes binnen deze RES-regio hebben samen een bod gedaan om 1,07 TWh aan duurzame energie te produceren in 2010. Dit wordt gedaan door windmolens, zonnepanelen op land en op daken.

Er was geen sprake van nieuwe stedelijke ontwikkeling op deze kavels en na toetsing met overige wet en regelgeving is besloten dat het zonnepark past binnen het vastgestelde beleid.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het zonnepark is sinds maart 2020 in gebruik genomen.

Over dit zonnepark

Locatie van het zonnepark
Dit zonnepark is op een oude vuilstortlocatie gerealiseerd. Deze voormalige vuilstort ligt op het meest noordwestelijke punt van de gemeente Zutphen aan de IJsselvallei. Aan de westzijde ligt de IJssel, aan de noordzijde het Twentekanaal en aan de zuidzijde het bedrijventerrein de Mars. De berg steekt ruim 20 meter boven de rest van het landschap uit, waardoor het een prachtig uitzicht biedt over de IJsselvallei, de Veluwe en de Achterhoek.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?
Het park van zo’n 4,5 hectare groot geeft plaats aan ongeveer 14.000 zonnepanelen. Hiermee wordt ruim 5 MWp opgewekt per jaar. Dit staat gelijk aan genoeg groene stroom voor 1.500 huishoudens.
Het zonnepark draagt bij aan een energieneutraal ‘Cleantech’ industrieterrein. Op deze manier helpt gemeente Zutphen mee om de doelstellingen van de energieregio’s binnen Nederland te halen. Zo draagt ze haar steentje bij aan het behalen van het Klimaatakkoord van Parijs.

GebiedsDNA als uitganspunt
Aan de noord- en westzijde van Fort de Pol is een groenbestemming gerealiseerd als landschappelijke afscherming van het terrein. Verder is het gebiedsDNA als uitgangspunt genomen bij het toepassen van beplantingstructuren om het project zo goed mogelijk in te passen in de omgeving.

Laatst bewerkt op 23 januari 2024

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact