Zonnepark Boxtel – Beerze

Gezamenlijk vormgeven aan duurzame opwek in Boxtel

Op de hoogte blijven van dit project?

Meld u aan voor de nieuwsbrief


Samenwerken aan de ontwikkeling van Zonnepark Boxtel-Beerze

De gemeente Boxtel heeft de ambitie om in 2030 een energie neutrale gemeente te zijn. Eén van de genomen stappen door de gemeente Boxtel is het uitschrijven van een tender voor het realiseren van zonneparken. Diverse initiatieven hebben zich ingeschreven en zijn door een brede onafhankelijke commissie beoordeeld.

Het initiatief van Novar is één van de plannen die zijn geselecteerd en die verder mogen ontwikkelen richting een vergunningsaanvraag. Het beoogde zonnepark ligt ten zuiden van de Scheepdonkseweg, tussen de Beerze en de Loxvenseweg, nabij bedrijventerrein Ladonk.

Energiecoöperatie Boxtel en Energiecoöperatie Dommelstroom werken samen met Novar om Zonnepark Boxtel-Beerze verder te ontwikkelen.

Ons proces – Waar staan we nu en wat is er al gedaan?

We zijn nog in de ontwerpfase van het project, er is nog geen vergunning aangevraagd.
In de zomer van 2023 is gestart met het informeren en betrekken van de omgeving. Er zijn keukentafelgesprekken gevoerd, er is een openbare bewonersbijeenkomst georganiseerd en er zijn gesprekken gevoerd met verschillende lokale partijen.

Verslag bewonersbijeenkomst.

Bekijk hier het verslag van de bewonersbijeenkomst van 26 juni 2023.

De omgevingsdialoog heeft een tijdje stilgelegen, omdat de gemeente opheldering wilde hebben over een kamerbrief die was verstuurd door Minister Hugo de Jong over de voorwaarden waar zonneparken aan moeten voldoen. De gemeente heeft die opheldering gekregen en heeft nu aangegeven dat de vier geselecteerde projecten in de gemeente Boxtel verder mogen gaan met hun omgevingsdialoog.

Bewonersavond voor eerste kring omwonenden

Als vervolgstap willen wij graag in gesprek met bewoners die het dichtst bij het plangebied wonen en/of zicht hebben vanuit hun woning. Wij zijn van mening dat hun belangen op sommige onderwerpen zwaarder wegen dan die van bewoners uit de rest van de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat over het zicht op het zonnepark. Wij vinden het belangrijk dat zij de ruimte krijgen om hun mening en ideeën te geven over de landschappelijke inpassing van het zonnepark en over hoe bijvoorbeeld de randen er uit komen te zien. De betreffende huishoudens hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Via onderstaande knoppen vindt u informatie om u alvast in te lezen. Tijdens de bewonersavond kunnen wij hierover meer uitleg geven en kunnen bewoners hierover met ons en met elkaar verder praten.

Wij ontvangen graag van omwonenden hun mening over de inrichting van het zonnepark en over de landschappelijke inpassing.

Voordat het plan werd ingediend voor de gemeentelijke tender is er in 2020 een quickscan Flora & Fauna uitgevoerd. Deze is in oktober 2023 geactualiseerd. Een quickscan Flora & Fauna is een toetsing aan natuurwetgeving en natuurbeleid. U kunt het rapport hier lezen.

In het klimaatakkoord is een participatiewaaier opgenomen die uitlegt welke manieren er zijn voor omwonenden van energieprojecten om financieel van het project te profiteren. Ook bij dit project kan de omgeving financieel participeren. Samen met de omgeving willen wij uitzoeken welke manier – of combinatie van manieren – wenselijk is. Er zijn in de omgeving energiecoöperaties die hebben aangegeven graag te willen helpen om dit vorm te geven. Met behulp van hen zou er ook een eigen lokale bewoners coöperatie opgericht kunnen worden.

Kunnen bewoners nog meedenken over het plan?

Bewoners en andere belangenpartijen worden actief uitgenodigd om hun mening te geven over het ontwerp en de landschappelijke inpassing, en om hun ideeën en wensen met ons te delen. We proberen met alle input het plan voor het zonnepark te verbeteren, zodat het zonnepark goed ingepast wordt in de omgeving en er ook voldoende ruimte is om de biodiversiteit in het gebied te versterken. Daarnaast kunnen bewoners meedenken over hoe zij financieel willen participeren.

Kunnen bewoners ook financieel participeren?

Novar werkt samen met bewonerscoöperaties uit Boxtel en Sint-Michielsgestel: Energiecoöperatie Boxtel en Energiecoöperatie Dommelstroom gaan samenwerken om de financiële participatie voor bewoners in de omgeving te organiseren. Zo wordt het straks mogelijk voor bewoners om mee te investeren in het zonnepark.

20.000Zonnepanelen op de grond
13 MWpPiekvermogen per jaar
4.230Huishoudens voorzien

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

We zijn nog in de ontwerpfase van het project. Met input van de omgeving zullen we het plan verder vormgeven. In de zomer van 2024 verwacht Novar de vergunningsaanvraag in te dienen.


Hoe werkt een vergunningsaanvraag?


Laatst bewerkt op 21 mei 2024

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact