Zonnepark Boxtel – Beerze

Gezamenlijk vormgeven aan duurzame opwek in Boxtel

Projecten Zonnepark Boxtel-Beerze

Energiecoöperatie Boxtel, Energiecooperatie Dommelstroom en Novar werken samen aan de ontwikkeling van Zonnepark Boxtel-Beerze.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


20.000Zonnepanelen op de grond
13 MWpPiekvermogen per jaar
4.230Huishoudens voorzien

Energiecooperatie Boxtel, Energiecooperatie Dommelstroom en Novar werken samen aan de ontwikkeling van Zonnepark Boxtel-Beerze.

De gemeente Boxtel wil graag in 2030 een energie neutrale gemeente zijn. Eén van de genomen stappen door de gemeente Boxtel is het uitschrijven van een tender voor het realiseren van zonneparken. Diverse initiatieven hebben zich ingeschreven en zijn door een brede onafhankelijke commissie beoordeeld.

Novar (voorheen Solarfields) is éen van de partijen die mag starten met het ontwikkelproces voor haar initiatief.  Hiervoor werkt zij samen met Energiecooperatie Boxtel en Energiecooperatie Dommelstroom.

Het beoogde zonnepark Boxtel-Beerze ligt ten zuiden van de Scheepdonkseweg, tussen de Beerze en de Loxvenseweg, nabij bedrijventerrein Ladonk. Het perceeloppervlakte beslaat 13,15 hectare. Naar verwachting zal het beoogde zonnepark zo’n 13 MWp aan energie opleveren. Dit is genoeg om jaarlijks ruim 4.000 huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Ter illustratie: er zijn ongeveer 12.000 huishoudens binnen de gemeente Boxtel. Hiernaast zijn er ruim 125 bedrijven op het nabijgelegen bedrijventerrein Ladonk.

Hoe kunnen bewoners participeren?

Het plan staat nu (juni 2023) nog aan het begin. Op 26 juni is een 1e bewonersbijeenkomst gehouden.

Er is een klankbordgroep in oprichting. Er hebben zich tijdens en na de buurtbijeenkomst van 26 juni diverse mensen gemeld die graag plaatsnemen in de klankbordgroep. Ook is er kort na de zomer (los van Novar) een lokale oproep gedaan voor mensen die graag meedenken. Uit beide oproepen is een brede groep mensen naar voren gekomen. In oktober beogen we met de gehele groep geïnteresseerden te spreken en samen met hun de klankbordgroep vorm te geven. Middels de klankbordgroep zal de komende tijd in nauwe samenspraak met de omgeving de inrichting en de landschappelijke inpassing van het zonnepark verder besproken en vormgegeven worden. Hierna (vermoedelijk begin 2024) zal een 2e buurtbijeenkomst en mogelijke aanvullende bijeenkomsten/sessies volgen.

Het uiteindelijke ontwerp zal verwerkt worden in een vergunningsaanvraag. Deze aanvraag zal door de gemeente en relevante derde partijen (o.a. waterschap en veiligheidsregio) worden getoetst.

Bekijk hier de meest gestelde vragen

We begrijpen dat er vragen zijn rondom de ontwikkeling van een zonnepark. We hebben alle vragen verzameld in een overzichtelijk document. Deze kun je hieronder bekijken.

Zonnepanelen-grond

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

Het perceel van 13,5 hectare zal naar verwachting 13 MWp opleveren. Dit is genoeg duurzame stroom voor meer dan 4.000 huishoudens. Dit is eenderde van het totale aantal huishoudens binnen de gemeente Boxtel!

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het zonnepark zit nog in de beginfase. De eerste bewonersbijeenkomst is geweest waar de plannen zijn gepresenteerd. Met input van de omgeving zal de inrichting verder vormgegeven worden.

Laatst bewerkt op 25 september 2023

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact