Zonnepark Noordhorn

Een groen initiatief in Noordhorn.

Projecten Zonnepark Mokkenburg – Noordhorn

Novar is bezig met de ontwikkeling van een zonnepark nabij Noordhorn en Zuidhorn. De geplande locatie van het zonnepark is ten westen van het industrieterrein Mokkenburg, ten zuidwesten van Noordhorn. Deze locatie is gelegen tussen het spoor en het Van Starkenborghkanaal.   

Meer weten over dit project?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor het zonnepark en blijf op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontwerp

Op de afbeelding hieronder staat het landschappelijk ontwerp voor het zonnepark. Dit ontwerp is ontstaan op basis van de input van inwoners en van de gemeente en de Provincie Groningen.  

Batterij

Om het elektriciteitsnet slimmer te voorzien van duurzame stroom, is Novar van plan een batterij te realiseren aan de oostzijde van het zonnepark. Een batterij noemen wij ook wel een energieopslagsysteem (EOS)  

De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen. Des te meer duurzame energie gegenereerd, opgeslagen en gebruikt kan worden, des te minder is de uitstoot van CO2. 

17.360Zonnepanelen
11,5 MWpPiekvermogen per jaar
3.730Huishoudens voorzien

energie cooperaties

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

De Regionale Energiestrategie (RES) van Groningen heeft als doelstelling om tenminste de opwek van 5,7 TWh duurzame elektriciteit te realiseren voor 2030. Voor het bereiken van dit doel is Zonnepark Noordhorn een goed initiatief. Naar verwachting kunnen 3.730 huishoudens van stroom voorzien worden door dit zonnepark. In totaal worden hiervoor 17.360 zonnepanelen geplaatst op dit park 

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

We werken toe naar de afronding van de ontwerpfase. De gemeente heeft principemedewerking verleend. Er zijn keukentafelgesprekken gevoerd, er hebben twee bewonersavonden plaatsgevonden en we voeren gesprekken met de omgeving over het ontwerp en de invulling van financiële participatie.  

Dit doen we ter voorbereiding op de omgevingsvergunning.  

Bewonersavond en vervolgbijeenkomsten

Werkgroepsessie financiële participatie 17 januari 2024

Op de algemene bewonersavond van 16  oktober 2023 werd de oproep gedaan om mee te denken over de invulling van financiële participatie.  De eerste werkgroepsessie heeft plaatsgevonden op 17 januari 2024 in de Dörpstee.  

Werkgroepsessie landschappelijke inpassing 6 december 2023

Op de algemene bewonersavond van 16  oktober 2023 werd de oproep gedaan om mee te denken aan het landschappelijke ontwerp. De eerste werkgroepsessie heeft plaatsgevonden op 6 december 2023 in de Dörpstee.

Vervolgbijeenkomst 16 oktober 2023

Op maandag 16 oktober hebben wij een vervolg gegeven aan de bewonersavond van 20 september 2023. Hieronder leest u het verslag en staan de documenten die wij tijdens de bewonersavond hebben gebruikt.

Bewonersavond 20 september 2023

Op woensdag 20 september hebben wij de eerste plannen voor het zonnepark Noordhorn gedeeld met de omgeving. Hier waren ongeveer 70 bewoners bij aanwezig.  Hieronder leest u het verslag en staan de documenten die wij tijdens de bewonersavond hebben gebruikt. 

Documenten bewonersavond 20 september 2023:

Blijf op de hoogte van zonnepark Mokkenburg

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor het zonnepark en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatst bewerkt op 22 april 2024

Bekijk ook

Op de grond Opslag
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact