Zonnedak
Zonnedak 8 min. leestijd

Zonnedak

Een zonnedak is een duurzame energiebron voor bedrijven en agrariërs. Novar heeft ervaring met grootschalige zonnedaken en adviseert je graag over een zo hoog mogelijk rendement op jouw (bedrijfs)pand. Samen kijken we wat het beste bij jou past: alles uitbesteden en volledig ontzorgt worden, juist zelf investeren en eigenaar van je zonnepanelen worden, of een vorm daar tussenin. Zo krijg je altijd een voorstel op maat voor jouw bedrijf. Denk jij na over zonnepanelen voor jouw bedrijfsdak? Op deze pagina bespreken we de meest voorkomende onderwerpen.


Wanneer is een dak geschikt als zonnedak?

Om te bepalen of een bedrijfsdak geschikt is als zonnedak, doen we een haalbaarheidsstudie. Niet ieder dak is direct geschikt, maar vaak zijn bedrijfsdaken wel geschikt te maken voor het grootschalig plaatsen van zonnepanelen. Daarbij houden we rekening met:

 • Obstakels op het dak
 • Schaduw door omliggende bomen en gebouwen 
 • De huidige dakconstructie 
 • Soort dakbedekking
 • Netto dakoppervlak
 • Aansluitmogelijkheid op het bestaande energienet.

Samen met de dakeigenaar verkennen onze specialisten de mogelijkheden, zoals een nieuwe dakconstructie, de ideale opstelling van de zonnepanelen en het beste montagesysteem. Zo zijn er mogelijkheden voor zonnepanelen op daken met een lichte constructie. Ook maken we afspraken met de netbeheerder. Daarbij is capaciteit het grootste vraagstuk.

Dak verhuren voor zonnepanelen 

Bij Novar bieden we verschillende opties aan voor zonnepanelen zakelijk. Zo is het ook mogelijk om jouw bedrijfsdak te verhuren. Hiermee verhuur jij jouw dak aan Novar en maken wij er een zonnedak van. Je wordt volledig ontzorgd en voor de rest hoef je nergens rekening mee te houden. Technische problemen of onderhoud? Novar staat voor je klaar om alles te regelen. Jouw bedrijfsdak verhuren aan Novar kan daarom zeer interessant zijn. Vraag alvast een berekening aan op onze dakopbrengst pagina om te zien hoeveel jouw bedrijfsdak kan opleveren. 

Zonnepanelen zakelijk: waar kies jij voor? 

Ben jij op zoek naar de beste optie voor jouw bedrijf? Wil jij graag volledig ontzorgd worden, zelf de touwtjes in handen hebben of iets daartussenin? Bij Novar hebben we voor elk bedrijf ene passende oplossing. laten we samen kijken naar wat voor jouw bedrijf de mogelijkheden zijn. Daarom gaan wij graag met je in gesprek om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan om te kijken hoe Novar jou kan helpen.

Grootschalige plaatsing van zonnepanelen op een bedrijfsdak

We moeten meters maken om te slagen in de omschakeling van fossiele energie naar duurzame energie. Een efficiënte manier om dit te doen is door grootschalige zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen. Op deze manier kunnen we op grote schaal zonne-energie opwekken.

Steeds vaker worden er grote zonneparken gebouwd op (agrarische) grond. Maar niet iedereen heeft de beschikking over minimaal 50.000 m2 grond. Op daken kunnen we bij Novar kleiner bouwen: vanaf 3.000 m2. Daken van loodsen, magazijnen, of bijvoorbeeld parkeergarages zorgen daarnaast voor een dubbelfunctie van de bestaande omgeving. De opgewekte energie kan vervolgens voor verschillende doeleinden en doelgroepen worden gebruikt. Een voorbeeld: een zonnedak van 10.000 m2 op een industrieterrein kan een woonwijk met zo’n 400 woningen een jaar lang van groene stroom voorzien! 

Zonnedak voor agrariërs

Naast bedrijfsdaken op industrieterreinen, zijn grote daken veelal te vinden in de agrarische sector. Denk aan grote stallen, schuren en kassen. Ook deze oppervlakten zijn uitermate geschikt voor het opwekken van duurzame zonne-energie. Daardoor is een zonnedak ideaal voor agrariërs. Zo wordt een boer niet alleen een belangrijke leverancier van onze levensmiddelen, maar ook van onze zonne-energie! Een boerenbedrijf met 3.500 m2 aan dakoppervlak kan zo’n 140 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien.

Nederland kent veel agrarische daken waar al zonnepanelen op zijn geplaatst. Een beeld wat ook steeds meer geaccepteerd wordt in ons Nederlandse landschap. Maar, dat is nu nog slechts een klein percentage van alle agrarische daken. Daar ligt een kans. Op veel daken van boerenschuren ligt asbest. Dit asbest moet voor 2024 verwijderd zijn. Het vervangen van het dak kan mooi gepaard gaan, of eventueel gefinancierd worden, met de inkomsten van een zonnedak. Daarnaast kan het nemen van aantoonbare duurzame maatregelen voordelen opleveren.  Een interessante vorm van dubbel gebruik. 

Heb je juist grond beschikbaar voor zonnepanelen? Dan is een zonnepark juist interessant!

Ervaring met zonnedaken

Inmiddels zijn we druk bezig om zo’n 50 megawatt (MW) aan grootschalige zonnedaken te realiseren. Daarvan is de eerste 2,5 MW al ontwikkeld en aangesloten. Dat hebben we verdeeld over vier verschillende dakprojecten. Het gezamenlijk dakoppervlakte bedraagt ruim 15.000 m2. Dit betekent dat zo’n 780 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. 

Om inhoud te geven aan de energietransitie, zullen we op diverse manieren duurzame energie moeten opwekken. Voor zon betekent dit dat we zowel op land als in de bebouwde omgeving oplossingen moeten realiseren. Naast grond en carports zijn daken een belangrijke locatie voor onze projecten. We hebben de ambitie om, binnen nu en 10 jaar, 1 miljoen huishoudens van duurzame energie te voorzien.

Wil je meer weten over de fases? Bekijk, via de button hieronder, ons 10 stappenplan van aanvraag tot duurzaam zonnedak. Bekijk dan snel de blog over het 10 stappenplan van aanvraag tot duurzaam zonnedak.

Ervaring met kwaliteit

Een zonnedak vraagt veel van de constructie van het dak. Daarom gebruiken we kwalitatief goede producten, materialen en gecertificeerde installateurs. Goedkoop is in deze wereld ook absoluut duurkoop. De ervaring leert inmiddels dat het volgen van deze wijsheid een goede keuze is. Hoe langer de levensduur van de materialen, des te beter het rendement. Daarom laten wij de installatie door gecertificeerde installateurs uitvoeren. We zijn ons bewust dat wij zonne-installatie plaatsen op jouw eigendom.

Hoe stel je je eigen dak beschikbaar?

Iedere ondernemer is anders. De één wil maximaal rendement en regelt alles zelf, de ander wil volledig ontzorgd worden en is tevreden met een iets lager rendement. Wij sluiten aan op jouw wens! Je kunt jouw dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen aan Novar waarbij wij alles regelen. Je kunt ook zonnepanelen zakelijk kopen of zonnepanelen zakelijk leasen. Wij ondersteunen waar jij ons nodig hebt. Welke keuze je ook maakt: wij blijven altijd naast je staan. Zo profiteren we samen van de zon!

Wil je jouw dak verhuren voor zonnepanelen aan Novar? Dan hoef je zelf niet te investeren en ontzorgen wij je volledig. Kortom: wij regelen alles. Daarnaast ontvang je direct vanaf de eerste maand jouw huuropbrengst. Wanneer je een eigen zonnedak-project van minimaal 3.000 m2 start dan Novar ondersteunen waar nodig is. We kunnen mee-investeren, adviseren bij subsidie-aanvragen, helpen bij de bouw van jouw zonnedak, het zonnedak beheren, et cetera. We staan open voor verschillende vormen van samenwerking!

Wat voor jou de beste oplossingen onderzoeken we graag samen tijdens een kennismakingsgesprek. Ook kunnen wij een eerste vrijblijvende quickscan maken. Binnen twee werkdagen krijg je reactie.

De fases in het ontwikkelen van een zonnedak

Belangstelling voor een zonnedak? We laten je graag de stappen zien die leiden tot jouw eerste zonopbrengst als je jouw dak verhuurt aan Novar.

 • Aanvragen: Jij zet de eerste stap. Met de ingevulde quickscan maken we een inschatting van de zonopbrengst van jouw dak  
 • Ontwikkelen: We onderzoeken hoe jouw zonnedak kan worden ingepast in het stroomnet, hoe goed de huidige dakconstructie is en we leggen de eerste (contract)afspraken vast. 
 • Financieren: Als dakeigenaar hoef je zelf niet te investeren in je zonnedak. We regelen de volledige financiering  en vragen de SDE subsidie aan.
 • Bouwen: Tijdens de aanleg zorgen we dat jij met je medewerkers ‘benedendaks’ altijd door kunt werken. Je hebt dus geen productieverlies. Kortom: jij onderneemt onder het dak, wij er bovenop.  
 • Beheren: We blijven minimaal 16 jaar aan elkaar verbonden en houden al die tijd jouw zonnedak in topconditie (daar hebben wij namelijk zelf ook profijt van). Van afstand monitoren we 24/7 de prestaties van het zonnedak en grijpen direct in als dat nodig is.

Wil je meer weten over de fases? Bekijk ons 10 stappenplan van aanvraag tot duurzaam zonnedak.

Een zonnedak aansluiten op het energienet

Een zonnedak kan alleen worden aangesloten op het energienet wanneer er voldoende transportcapaciteit op het lokale energienet beschikbaar is. Een zonnedak levert namelijk enorm veel vermogen. Tip: Als de SDE subsidie recentelijk is toegekend, zal er voldoende transportcapaciteit in jouw omgeving beschikbaar zijn. 

Hoe het zonnedak technisch aangesloten zal worden op het energienet, is afhankelijk van de doorlaatwaarde van jouw hoofdaansluiting. Indien de capaciteit het toelaat zullen we proberen de bestaande aansluiting zo veel mogelijk te benutten. Als de aansluiting echter niet over voldoende capaciteit beschikt, overleggen we met jou over het plaatsen van externe transformator of het verzwaren van de bestaande aansluiting.

In deze overweging speelt mee of je (een deel van) de opgewekte elektriciteit aan je eigen bedrijf levert of dat alles aan het energienet wordt terug geleverd. Een volledige terugleveraansluiting heeft als voordeel dat een extra meetpunt gerealiseerd kan worden, waardoor het mogelijk is meerdere energieleveranciers op één aansluiting te contracteren. 

Novar ondersteunt je bij het in kaart brengen van alle mogelijkheden en keuzes.

Wat gebeurt er met de opgewekte elektriciteit?

De zakelijke zonnepanelen produceren gelijkstroom via zonlicht op het bedrijfsdak. Vervolgens zetten omvormers dit om in wisselstroom. Deze wisselstroom gebruik je direct op locatie of levert het terug aan het energienet. Lees meer over wat er gebeurt met de opgewekte elektriciteit.

SDE Subsidie voor zonnedaken

Het is mogelijk om een SDE subsidie aan te vragen voor zonnedaken. De SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie) is een exploitatiesubsidie. Daarmee wordt het onrendabele verschil tussen de marktprijs van de geleverde energie en de kostprijs van de opgewekte duurzame energie vergoed. Momenteel zijn de kosten voor het opwekken van duurzame energie nog hoger dan die van energie uit fossiele brandstoffen. Echter, dalen de kosten voor zonnepanelen snel en wordt verwacht dat binnen enkele jaren geen subsidie meer nodig is om een zonnedak financieel rendabel te maken.

De subsidieregeling is veranderd in 2020

Waar het voorheen mogelijk was om twee keer per jaar de SDE subsidie aan te vragen, is dat nu nog maar één keer mogelijk. Ook worden het aantal verschillende technieken die aanspraak maken op de subsidieregeling uitgebreid en worden deze technieken gerangschikt op €-subsidie per vermeden ton CO2. Naast zonnepanelen maakt bijvoorbeeld windenergie ook aanspraak op deze subsidie.

De basis voor deze regeling is gelijk gebleven: het subsidiebedrag bepaalt de volgorde waarin de aanvragen worden behandeld. Het is daarom belangrijk dat men voor het meest geschikte basisbedrag de subsidie aanvraagt. Als er te veel subsidie wordt aangevraagd, dan kan het gebeuren dat de subsidiepot al leeg is voordat jouw project in aanmerking komt.

De voordelen van een zonnedak

Of je nu zelf investeert in een zonnedak, jouw dak verhuurt aan Novar of een tussenoplossing kiest: het dak zal altijd een positief financieel rendement opleveren. Naast dat het goed is voor de portemonnee, is het vooral erg goed voor onze wereld. Jij draagt bij aan de duurzame opwekking van de energie. Zonnedaken spelen een sleutelrol in de energietransitie, daar zijn wij van overtuigd! 

Welk type zonnepanelen is geschikt voor een zonnedak?

In principe is ieder zonnepaneel geschikt voor een zonnedak, maar niet ieder zonnepaneel is hetzelfde. Er zijn hoofdzakelijk drie typen zonnepanelen te onderscheiden: 

 • Monokristallijne zonnepanelen 
  De structuur van het silicium in deze zonnecellen bestaat uit één groot kristal. Vandaar de naam. Monokristallijn materiaal werd oorspronkelijk toegepast bij de productie van elektronica chips Doordat de monokristallijne zonnepanelen op deze manier worden geproduceerd, hebben ze het hoogste rendement van de drie soorten zonnepanelen, maar zijn ze het duurst.
 • Polykristallijne zonnepanelen 
  Om polykristallijne zonnepanelen te produceren, wordt gebruik gemaakt van silicium in vloeibare vorm. Deze vloeibare substantie wordt in grote blokken gegoten. Bij het uitharden van deze blokken vormen zich kristallen die verschillende vormen aannemen en daardoor minder ‘glad’ zijn. Het verschil in rendement tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen loopt op tot enkele procenten.
 • Amorfe zonnepanelen 
  Bij een amorfe zonnepaneel wordt er gebruik gemaakt van een fotovoltaïsche laag die op een glas of ander materiaal wordt toegepast. Dit type zonnepaneel is op de markt het meest goedkoop verkrijgbaar door de lage productiekosten. Hier staat tegenover dat het ook het laagste rendement kent. 

Voor Novar is rendement versus opbrengst altijd een belangrijke afweging in een zonnedak project. Daarom zal er niet snel voor een amorfe type worden gekozen. Aan de andere kant kan een monokristallijn te duur zijn in vergelijking met de iets hogere opbrengst van het zonnepaneel. Per project is dit verschillend!

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen op bedrijfsdaken?

Naast de welbekende SDE++-subsidie bieden verschillende regio’s in Nederland subsidies aan voor de verwijdering van asbest, het versterken van de dakconstructie of de aanschaf van lichtgewicht panelen. Dit varieert per regio. Hiermee ondersteunt de overheid bedrijven bij het verduurzamen van hun bedrijfspand. Dit is belangrijk om gezamenlijk de Nederlandse klimaatdoelstellingen te behalen. Novar beschikt over veel ervaring op gebied van aanvragen van dergelijke subsidies. Deze kennis helpt om dakeigenaren optimaal rendement te laten behalen bij de verduurzaming van het pand! 

Subsidie zonnepanelen regio Zuid-Holland

De Provincie Zuid-Holland maakt het voor grootdakbezitters mogelijk om verschillende subsidies aan te vragen. De pandeigenaar moet minimaal 15 kWp (ongeveer 45-50 panelen) aan zonnepanelen op het dak laten plaatsen. 

Zwak dak

Voor pandeigenaren met daken met te weinig draagkracht voor conventionele zonnepanelen wordt een subsidie vrijgesteld. Met deze subsidie kun je het dak laten versteken of kiezen voor de lichtgewicht zonnepanelen.

Asbest

Ook zijn er nog altijd veel daken met asbest. De provincie heeft ook hiervoor een subsidie vrijgesteld voor de verwijdering van asbest. Voor het versterken van het dak, de aankoop van lichtgewicht zonnepanelen en/of asbestverwijdering, kan een aanvrager per gerealiseerde kWp aan zonnepanelen (ongeveer 3 pv-panelen) €80 ontvangen.

Benieuwd? Neem contact op voor de voorwaarden.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnedak 8 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 8 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 8 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Zonnedak 8 min. leestijd
Verzeker je vastgoedwaarde voor de toekomst en handel nu.

Een update over de huidige wet- en regelgeving voor jouw vastgoed. Zodat jij niet meer achter de feiten aanloopt en…

Naar kennisbank